Inte rimligt att länspolisen ska betala för speciella insatser

På grund av ett stort antal stora arrangemang och händelser i Skåne det senaste året har Skånepolisen gått med ett enormt underskott. Eftersom det rör sig om händelser och arrangemang av nationell betydelse, som exempelvis ESF och tennismatchen Sverige-Israel, borde det vara självklart att Rikspolisstyrelsen och staten betalar en del av kostnaderna. Det är inte rimligt att kosnaderna för extraordinära händesler ska påverka polisens vanliga brottsbekämpande arbete.

Det finns förstås en annan lösning också. Att polisen i Skåne taggade ner lite mer. Med färre poliser vid ockupationsfestivalen i Lund hade kostnaderna blivit lägre. Antalet ockuperade hus skulle förstås ha blivit lite fler, men vad hade det egentligen gjort? Ockupationerna under festivalen var ju mer av symbolisk art än verklig art. Och kanske är det bättre att låta folk ockupera hus och så småningom dör ockupationen ut av sig själv. Så har polisen i Göteborg agerat vid flera tillfällen och det har ju visat sig fungera bra. Samma resonemang gäller också för många av de andra aktionerna och aktiviterna som listas i Sydsvenskan.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Kristina

    ”Och kanske är det bättre att låta folk ockupera hus och så småningom dör ockupationen ut av sig själv.”

    Det går ju att tolka som att du tycker det är bra att en ockupation dör ut, vad menar du Anders?

  • Martin

    Kristina,
    jag tolkade det som att ockupationerna dör ut så snart de som är ockupationsbenägna tagit tillräckligt med lokaler i besittning för att utplåna behovet av ockupation.