Våldet från diktaturregimen i Kina fortsätter

Oroligheterna i Xinjiang-provinsen i Kina beror på årtiondens förtryck gentemot den utpsrungliga lokalbefolkningen, uigurerna, från den kinesiska statens sida. Inflyttningen av Han-kineser i området så att uigurer numera är en minoritet i provinsen har understrukit och förvärrat förtrycket av uigurerna. Det är i ett sådant läge inte underligt att dessa protesterar på olika sätt. Protester som oftast möts av hårt förtryck.

Det är uppenbart att uppretade uigurer gett sig på enskilda Han-kineser och enskildas egendom under upploppen. Detta är naturligtvis felaktigt, men icke desto mindre förståeligt (om än oacceptabelt) i den nedtryckta position som uigurerna upplever att de befinner sig i. Att polisen agerar mot upploppen är inte heller så konstigt, men att de skjuter mot fredliga demonstranter, som flera källor uppger har skett, är naturligtvis inte acceptabelt. Tyvärr är dock den här typen av agerande från ordningsmakten det normala i Kina och denna gång har det inneburit en mindre massaker i Xinjiangprovinsens huvudstad.

Grunden till den uppkomna situationen i Xinjiangprovinsen är alltså Kinas förtryck av uigurerna och den kolonisationspolitik man bedrivit. Det är detta som måste hanteras och åtgärdas för att få en långvarig och fungerande lösning i området.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Borgarmedia: DN1, 2, 3, EX1, 2, Sydsvenskan,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • 5180

  Han kineser är inte i majoritet i området. En av felaktigheterna i rapporteringen kring detta.

 • Anders_S

  5180: Det är troligt att du har rätt, uigurerna är dock i minoritet. Det är möjligt att Han-kinser också är minoritet då det väl också finns kazakher, mongoler, Hui-kineser och andra folk i området. Jag ändrar därför den meningen.

 • 5180

  Vad menar du egentligen med kolonisationspolitik? Vad i Kinas politik tyder, enligt dig, på att man har kolonisatoriska(?) ändamål?

 • gt

  Det pågår en inflyttning till Xinjian av han-kineser från andra regioner, ett led i en politik från den kinesiska ledningen. I rimlighetens namn är det dock fortfarande en majoritet som är uigurer tillsammans med ovan nämnda folkgrupper med flera. I Urumchi stad, börjar nog han-kineser vara majoritet, men inte på landsbygden, där finns det knappt någon han-kines. Otroligt tråkigt att det ska vara en sådan ”onödig” politik från kinas ledning som skadar människor på det här sättet. Ledningen har egentligen ett riktigt guldkorn i Xinjiang, som ju bl a är både europas och asiens befolkningars ”barnkammare”. Det var i dessa trakter som vi hamnade när vi européer och asiater klev ut ur afrika och det är faktiskt bevarat i både dräktskick m m. Det är en otroligt färgstark region med härlig frukt och riktigt, riktigt starka maträtter. Tänk om man istället skulle ha vidareutvecklat turismen där istället och gjort Xinjiang som en av de intressantaste besöksregionerna i Kina?
  Den uppfattningen jag har fått är att han-kineser och uigurer med flera egentligen lever helt fredliga liv tillsammans om det inte skulle iscensättas och motarbetas från högre ort. Dock har det väl genom årtusenden varit många som försökt sig på ”ta över” Xinjiang-regionen p g a läget som ju ligger både nära Ryssland, Kazakstan, Mongoliet, Kirgizistan. Jag hoppas att man inser att det är en riktig tillgång med denna region och de människor som bor där.

 • Anders_S

  45% av befolkningen är uigurer utifrån de siffror jag kunnat hitta (wikipedia och andra källor)

  gt har svarat kring kolonisationspolitiken. Jag kan bara instämma med dessa synpunkter.

 • Pingback: Kan kravallerna i Xinjiang vara tecknet på att Kina kommer att delas? | Kinabloggen()

 • 5180

  Det ni påstår är alltså att den kinesiska regeringen skyfflar dit han-kineser i syfte att förinta uigurernas kultur? Jag har väldigt svårt att tänka mig att detta skulle vara ändamålet. Det finns ingenting inom den kinesiska kulturen som förespråkar sådana handlingar; tvärtom så har Kina traditionellt sett varit mycket öppet för andra religioner och kulturer. Visserligen pågår det en inflyttning av han-kineser som dessutom uppmuntras av regeringen, men jag tror att den uppmuntran endast har ekonomiska ändamål. Och att ekonomin har tagit fart iom inflyttningarna är ju ingen hemlighet. Jag är medveten om att jag inte har några ”bevis” för mina påståenden, men med den kännedomen jag har om den kinesiska kulturen och attityden i Kina idag så är det rimligt. Dessutom måste man komma ihåg att uigurer och andra minoritetsfolk i Kina åtnjuter vissa privlegier såsom undantag från enbarnspolicyn, inkvotering i högskolor, etc. Antalet uigurer ökar faktiskt för varje år som går. Det talar ju emot påståendet att den kinesiska regeringen medvetet vill försvaga uigurerna och deras kultur.

 • Anders_S

  5180: Vi har inte påstått att ändamålet är att utplåna eller förminska uigurernas kultur, utan att politiken får den konsekvensen. Orsak och anledning kan vara en sak, verkan en annan. Du ägnar flera rader åt något som ingen påstått. Ganska meningslöst och onödigt.

 • 5180

  Mm jag misstänkte väl det, därav också anledningen till att min inledande mening var en fråga :). Jag håller med om att Kinas politik får konsekvensen att uigurer i många fall diskrimineras, vilket självklart är hemskt. Däremot håller jag inte med om att politiken den kinesiska regeringen driver skulle försvåra för uigurerna att tillämpa sin kultur och religion. Detta baserar jag på det jag sett och upplevt då jag varit i Kina. Däremot har jag inte åkt till Xin Jiang, men jag ser fram emot den dagen jag gör det.

 • TB

  Att ”kolonialisera” genom folkförflyttningar är en mycket gammal metod. I Sverige praktiserades den t.ex. av Karl XI som flyttade uppsvenska bönder till Skåne för att bli ryttare.

  Metoden praktiserades också flitigt av Stalin när det t.ex. gäller de baltiska staterna och Georgien. Även Hitler hade storslagna planer när det gäller Östeuropa och Ukraina även om dessa på grund av krigsnederlaget inte hann genomföras i någon större omfattning.

  Ett problem med folkomflyttningar av detta slag är vad som händer efter några generationer. För andra och tredje generationen är den nya bostadsorten lika mycket hembygd som det är för den ursprungliga befolkningen. Enda lösningen är då att olika befolkningsgrupper måste lära sig att leva med varandra.

 • Anders_S

  En del av mina svenska förfäder förflyttades från Finland till Blekinge som en del i försvenskningen av landskapet. Det är en vä beprövad metod. Israel använder den mycket utstuderat och uträknat idag.

  Ditt sista stycke är jag överens om. Problemet är ofta att det är i den andra generationen som motsättningarna tar ordentlig fart.

 • @5180

  Däremot håller jag inte med om att politiken den kinesiska regeringen driver skulle försvåra för uigurerna att tillämpa sin kultur och religion. Detta baserar jag på det jag sett och upplevt då jag varit i Kina.

  Xinjiang är inte som resten av Kina. Jag har själv besökt ?úr?ºmqi och det är ett totalt segregerat samhälle där hankineser besitter alla viktiga positioner. Uigurerna måste lära sig kinesiska för att få jobb i sin egen hemregion, medan den inflyttade kinesiska befolkningen är helt ointresserad av att lära sig uiguriska. När jag var i Xinjiang var det lättare att få tag på en italiensk ordlista än ett uiguriskt-kinesiskt lexikon! Och du skulle se vilka blickar jag fick av butiksbiträderna när jag bad om böcker om det uiguriska språket och kulturen.

  Det här var för flera år sedan, men vad jag har hört har det blivit värre sedan dess och högre undervisning på uirguriska har avskaffats. En finlandssvensk har mer rättigheter i Rovaniemi än en uigur har i sin egen hemstad. Det är en i det närmaste helt kolonial situation. Inget av detta ursäktar våld mot civila hankineser, men det är tydligt att den kinesiska regeringen måste ta itu med den omfattande diskrimineringen av uigurer.

 • gt

  Glömde tillägga längre upp, att Xinjiang har stora gas- och oljefyndigheter som ju är intressanta för Kina eller om ni så vill den egna regionen. Som bekant blir det ju alltid en ”brännhet” fråga för makthavare där oljefyndigheter finns och man tar till olika metoder för att vinna ”kontroll”.
  Jag hoppas att oroligheterna upphör och att det naturligtvis kan bli bättre för uigurerna med flera befolkningar i regionen. Om han-kineserna kommer med know-how och modern utbildning, vore det önskvärt att man satsar och tar med sig lokalbefolkningen och får ett uppsving som gynnar alla.
  Jag hoppas verkligen att kunna återvända och uppleva den underbara ”nattmarknaden” som finns i urumchi där lokalbefolkningen (mest uigurer) lagar härlig mat på trottoarrestaurangerna + klädmarknad mitt i natten till morgontimmarna.