Arctic Sea – inte litar då jag på ryssarna

Vad som egentligen hände med Arctic Sea tror jag aldrig vi får reda på. Jag ställer mig mycket tveksam till de uppgifter, bland annat från ryska militären, som hävdar att fartyget kapades utanför Öland. Både den svenska polisen och rederiet Solchrat Managemnet var ju enligt egna uppgifter i kontakt med fartygets besättning efter den så kallade kapningsincidenten utanför Öland. Då menade alla att kapningen misslyckats och att fartyget var under besättningens kontroll.

Därfetr var fartyget synligt i omkring 1 och en halv vecka innan det försvann i engelska kanalen. En tid senare dök signaler från fartyget upp i Biscayabukten för att följas av rapporter om att det var synligt utanför Afrika. Enligt ryska militären var det kapare som tvingade fartyget mot Afrika. Men frågan är om det alls kapades utanför Öland. Kanske har det kapats en gång till, eller är det hela en ren rövarhistoria påhittad av ryska militären för att dölja något annat? Exempelvis rysk vapenförsäljning till islamister i Algeriet.

Enligt finsk polis ska krav om lösensumma ha framförts. En uppgift som dock ihärdigt förnekas av rederiets VD, Victor Matvejev. Svensk polis hävdar att man har bilder på de misshandlade kbesättningsmännen från den påstådda kapningen på Östersjön (eller misslyckade). Eller var det kanske ryska soldater som gick ombord på fartyget i Östersjön för att inpränta pli i besättningen som visat tecken på att inte göra som de sade när det gäller eventuella vapen ombord. Frågorna är faktiskt hur många som helst och den ryska militären och vad de säger kan man definitivt inte lita på.

Den ryska militären hävdar att de fritagit besättningen och att de gripit 8 kapare utan att använda våld. Fyra ester, två lettländare och två ryssar. Så länge inte svensk eller finsk polis hört besättningen och de misstänkta finns all anledning att ta den ryska militärens uppgifter med stor skepsis.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Observer

  Det luktar illa om den här historien, riktigt illa, unket som KGB. Naiva svenskar tror naturligtvis att det inte är möjligt, men jag lovar, det är det. Putin har ett sovjetiskt hjärta och lever i en annan värld. Så här inleddes ryska provokationer innan andra världskriget. KGB är en klumpig organisation – så klumpig att en och annan vägrar tro att det är möjligt att anordna en sådan teater. Wait and see … fortsättning följer i god sovjetrysk tradition. Nästa steg? Ryssland behöver utöka sin flotta i Östersjön och kommer att anklaga Estland och Lettland för att man inte har kontroll på sina medborgare….

 • Minu

  De säger bara att man hittat s k ester, litauer, ryssar som kapare, detta passar strålande för att klanka ner kringboende vid gasledningen. Inga namn har presenterats fast flera dagar har gått, det kan lika väl vara RYSSAR ALLIHOP, fast med ESTNISKT OCH LETTSIKT/LITAUISKT MEDBORGARSKAP. Det märkligaste är att inga namn på besättning och ”kapare” har visats. Inga bilder. Nu har haft tid på sig sedan i söndags. Sverige MÅSTE BEGÄRA UT ALLA DELTAGARE PÅ FARTYGET till Sverige, så att de här kan redovisa sin version utan hot från ryssen och INTE förlita sig till en rysk rapport/utsago. Har de gjort något, blir det ju i ett finskt eller svenskt fängelse och ABSOLUT INTE I ETT RYSKT. Någon borde ge ryssen en kurs om hur man skall bete sig gentemot andra länders lagar och samarbete, för de vekrar inte veta eller struntar i allt för att dölja sin avsikter med den här historin. Enormt missanpassat att en president skall sitta i TV och tala om att man måste skicka ut krigsfartyg, väl överdrivet tilltag. Att ha dem fångna inom försvaret utan advokater etc. Sjukt.

 • Kalle

  Ganska uppenbart för folk som vet hur det nu för tiden går till i Ryssland att det är besättningen själva, kanske tillsammans med några kompisar, som scensat denna kapning för att tjäna lite extra slantar. Detta är inte ovanligt i Ryssland dessa dagar.

 • Erik

  Enligt insändare i Estland så är samtliga kapare ryssar. De råkar bara vara bosatta i Baltikum. Kanske även medborgare där, men ett par är t o m statslösa ryssar. Snacka om trojanska hästar!
  Ryssland var snabb på att utpeka balter som boven i det hela. Ryssland vill provocera av nån anledning. Och så sägs det att det snart ska ske stora ryska marina övningar i Östersjön.

 • Anders Svenneby

  Jeg liter på russerne i utgangspunktet; de er folk som oss, men de er fattige, og fattigdom f??rer til kriminalitet.
  Det finnes en vel dokumentert historie fra slutten av 90årene der en surface-to-air missil ble solgt for 12 buteljer vodka.

  Jeg håper & tror at dersom Arctic Sea fraktet missiler til Iran – og ikke t??mmer – så er det et privat foretagende, og ikke et offisielt politisk utspill fra russiske myndigheter.

 • Pingback: Fortsatt mystik kring fartyget Arctic Sea | Svensson()