Militärt tränade rånare och insiders?

En del kriminologer och poliser hävdar att folk på insidan måste ha varit inblandade. Andra hävdar att de krävts någon med militär erfarenhet. I just detta fall med ett rån mot en värdedepå som drivs av företaget G4S är det möjligt att kombinera de två. G4S har över en halv miljon anställda i hela världen och ägs av en svensk familj. Man har uppdrag i militära oroshärdar med ambassadbevakning och andra tjänster av samma karaktär som det mer kände bolgate Blackwater (numera Xe ). Fast G4S är ett mycket större företag än Xe. Fast det känns int riktigt som om någon som arbetat i Sverige på värdedepån också skulle ha arbetat i Irak eller Afghanistan. Omöjligt är det väl inte, men kanske osannolikt.

En annan variant är förstås att det handlar om avhoppade militärer från Ryssland eller nån annan tidigare del av Sovjet som i samarbete med svenska rånare utfört det spektakulära helikopterrånet i Västberga. Något som i alla fall krävs är en person som är tillräckligt duktig pilot för att flyga helikoptern. En man tycks ha gripits av polisen. Oklart för exakt vad och exakt varför, men det kan kanske ha samband med helikoptern.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Borgarmedia: SVD, DN1, 2, GP, BLT1, 2, 3, DB1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Busar är det i alla fall av vilken sort de än må vara. Sådana som inte ger ett civilicerat samhälle något av värde. Dom kanske har blivit kränkta på något vis eftersom de satsar på en kriminell karriär.

 • Cheezle

  Det är sånt här överaggressiva reclaim-arrangörer ska syssla med istället, om dom nu tvunget ska ta till med våld. Hur coolt hade det inte varit om det dykt upp ett PM om attack mot imperialisterna på hemmaplan? Samtidigt som diverse solidaritets-projekt fått ett par millar från anonym avsändare på kontot eller i en fedex-låda.

 • Pelle

  Busar , Jaha , så då kan vi beställa en polistransport till hela Rosenbads gänget eller!?. 🙂

 • Asse

  OK, polisen är på plats då rånet sker och står mao o tittar på…. Kan ngn vänlig själ tala om för mig varför man inte skjuter ner helikoptern, eller åtminstone rotorbladen före helikoptern lyfter, borde ha kunnat göras från annan byggnad t.ex. Ofattbart tafatt agerande från svensk polis sida.

 • DD

  Läste att något ljushuvud föreslog livstidsstraff om inte pengarna kom fram. (han var polis) Tror inte att någon kriminell räknar med att åka fast. Det ligger inte i deras tankebanor, för det finns det bevis för genom i princip alla vetenskapliga undersökningar. Högre straff har ingen som helst inverkan på brottsstatistiken.

  Polisen som jobbar med denna typ av brottslighet är ytterst skicklig och är det svenskar inblandade kommer de veta på ett ungefär vilka som varit inblandade på 2-3 veckor. De inblandade kommer aldrig att få något nöje av pengarna. Är det legosoldater från utlandet så blir det knivigare. Oavsett så önskar jag rånarna lycka till med sina fortsatta liv. Ett sånt här rån ser alltid bra ut på papperet men kan i praktiken innebära att deras liv blir förstörda av paranoia, fängelsestraff, andra kriminella som utpressar dem etc. Titta bara på de som genomförde det stora tågrånet tex. Deras liv blev för alltid saboterade. Glöm inte bort att kriminella är ingen homogen grupp som håller varandra bakom ryggen. Det finns inga som tjallar så mkt på varandra som ledarna för olika fraktioner. De högst uppsatta kriminella är Polisens bästa vänner. En av 10 kriminella är inte tjallare.

  I det stora hela spelar det här rånet ingen roll mer än att det kanske inspirerar andra kriminella till att agera proffsigare. Våldsbrott är alltid mer störande än de bedragare som härjar inom politiken, på börsen och i finansvärlden även om summorna som rånare kommer över är ojämförligt mkt mindre. Jag tror dock inte på ett samhälle där säkerhet och paranoia ska styra vanliga människors liv. Det här är svinn som vi får räkna med om vi ska försöka behålla det öppna samhället. Det här bevisar egentligen hur sjuk jakten är på papperslappar som kallas pengar. Här får vi alla ta på oss skulden. Det kallas greed!

  Jag liksom de jag hittills talat med hyser ändå en sorts respekt för de som genomfört brottet, en respekt som vi aldrig kan känna för en väskryckare, Linda Chens mördare, en våldtäktsman, snattare, bedragare, politiker etc. Dagens stjärnor har genomfört det brott som alla med små undantag någon gång drömt om att få göra. För 9 miljoner svenskar förutom de 10 edsvurna, stannade detta vid en tanke i vårt medvetandes malström.

  Den dag då vi kan erbjuda folket ett intressant och innehållsrikt liv kommer kriminaliteten sjunka, men brott kommer alltid begås oavsett hur världen ser ut. Antingen med en penna eller med ett gevär. Det är statistik.

 • Daniel

  Är det Anders Borgs fel att detta kunde inträffa?

  Jag har något vagt minne av att kamrer Borgs tokbesparingar av försvaret gjorde så att Stockholm förlorade sina helikoptrar och att polisen drabbades av försvarets besparingar.

 • Bland det mest hårresande är att polisens helikoptrar varit i det närmaste obevakade. Även om vi inte vet om en snabbare insats från polishelikoptrarna haft någon inverkan kan följden nästa gång något liknande händer bli fatal.

  Det finns fullt bevakade flygplatser, både civila och militära, som skulle kunna användas i Stockolm.

  När skall det bli slut på denna fantastiska naivitet där vi inte förstår att det finns sådant som måste skyddas?

 • Pingback: Loach rider igen « Cappuccinosocialisten()

 • Pingback: Get real! « Cappuccinosocialisten()

 • Asse

  …..fortfarande ofattbart att man inte immobiliserade helikoptern där på taket…Och du DD, ett brott gör inte ett annat mindre förkastligt. Respekt? För rånarna? Icke. De är i slutändan ändå losers.

 • Anders_S

  Skjuta ner helikoptern i bebyggt område? Ni är inte lite osmarta. Hur många skulle dött då?

  Exploderande helikopter på taket? Hur många döda?

  Eldstrid med gangsters på plats? Hur många döda i personalen? Hur många döda poliser?

  Naturligvis gjorde polisen i det aktuella läget helt rätt som inväntade de poliser som har rätt resurser för situationen.

 • Ni har sett för många amerikanska filmer pojkar – i Sverige ska polisen tack och lov ta hänsyn till kringboende och göra riskbedömningar. Om det är fråga om rånare med militärt kunnande är de säkerligen inte bara kunniga på anträdesaktioner, utan också på strid i bebyggelse. Ingen av oss har en aning om de hade annan back-up på plats, som kanske hade grövre arsenal. Har man resurser att stjäla och flyga en helikopter har man antagligen resurser att få fram aktivt eldunderstöd också.
  Jag tror att det är fråga om folk som pysslat med sånt här förr. Alternativet är att de kunnat träna firning och anträde före kuppen, men det fodrar i såna fall i varje fall en helikopter, och likartad bebyggelse. Just därför kommer de att åka fast.
  Just logistiken är vad som spricker i såna här räder – det är helt enkelt för många som är inblandade. Och med en rejäl belöning kommer snart de längst ner på skalan att börja skvallra

 • Pingback: G4S, militärer och den jugoslaviska maffian | Svensson()

 • Asse

  Bebyggt och bebyggt, hade man med eldkraft fått ned helikoptern på marken vid depåbyggnaden hade den nog bara hamnat på ngra bilar. Men ännu smartare hade varit att snabbt inte skjutställning på närliggande hus och därifrån m prickskytte immobilisera helikoptern då den stod på taket, tex ngra träffar på rotorblad etc., herre gud polisen hade ju gott om tid på sig och var ju på plats under rånet! Om man samtidigt hade råkat skjuta ngn tjuv hade det väl inte varit hela världen, då hade dessa skithögar förstått att det tom i lilla snälla Sverige kan vara farligt att stjäla miljoner. Å tredje sidan hade skottlossning kunnat leda till en gisslansituation, men personalen som konfronterades med rånarna hade väl å andra sidan (kanske enl säkerhetsinstrux) börjat begett sig nedåt i byggnaden då tjuvarna var på väg att lasta (i lugn och ro!) och snart flyga sin kos.

 • Asse

  …..och elstrid hade det inte behövt bli med prickskyttar, de hade rånarna haft svårt att lokalisera. Ja-ja….mina argument kanske låter lite vilda västern, men tror faktiskt att en sansad bedömning ger gid handen att en snabb och smart användning av eldkraft i en sådan situation hade kunna stoppa rånet. Polisen hade tämligen gott om tid i Västberga. Hursomhelst….vid det här laget är pengarna djupt nedgrävda eller redan långt utanför landets inkl EUs gränser.

 • buongiorno

  I stort sett alla rån, oavsett var de inträffar, söker kontanter. Ta bort alla onödiga kontanter och det är nästan alla affärer över 100 kr och ersätt dem med andra betalformer, kort, telefon, faktura etc. Höj självrisken och försäkringspremier för alla affärer som har stora kassor. Ta bort kontanta garderobsavgifter och lägg dem på notan som sedan betalas utan kontanter. Redan där försvinner många miljoner från svarta marknaden. Tvinga banker att ta bort alla hanteringsavgifter för kortbetalning och att lägga den kostnaden på kontanthantering. Visst går det, men frågan är om tillräckligt många vill. Svarta marknaden och korruptionen har mäktiga lobbygrupper som absolut inte vill

 • Pingback: Ytterligare två gripna för helikopterrånet | Svensson()