Självklart att polisen inte sköt ner helikoptern

Att säkerheten kring polisens helikoptrar kunde varit bättre har jag tidigare skrivit om och det är en kritik som riktas från många håll. Med tanke på de tidigare tillfällen som polisens helikoptrar utsatts för sabotage är det mer än slarvigt att inte ordna bättre säkerhet.

Däremot tycker jag inte på något sätt att det var fel av polisen att inte skjuta på helikoptern. Det handlar dels om tätbebyggt område, dels om säkerheten för personalen på G4S, del som polismännens säkerhet. Den första polisgruppen på plats var helt vanlig poliser. Det är självklart att dess inte ska försöka sig på någon eldstrid med vad som kan vara mycket tungt beväpnade rånare. Beskjutning av rånarna i detta första läge skulle också kunna ha inneburit att de blivit kvar i bygganden, med fara för liven för de anställda på värdedepån, gisslansituatioern och annat svårlösligt. Att skjuta ner helikoptern i ett tättbebeyggt omrdåe förefaller också mer än livsfarligt. Främst för oskyldiga civila på arbetsplatser, gator och i botsäder. SÅ självklrat var det rätt av polisen att inte försöka göra detta.

Att rånarna på grund av att polisen valde det säkraste sättet att agera är kanske synd, men det är betydligt bättre än att det funnits en mängd döda kvar på platsen.

Intressant?
Borgarmedia: AB1, 2, 3, EX1, 2, 3, 4, VG1, 2, DB1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Geir

  Midt om natten er det ikke mange ute. Et helikopter kan også skytes mot slik at det ikke styrter, men må n??dlande. Det finnes mange måter å gj??re dette på. Skulle det gå i bakken vil ingen gråte mye over det.

  Synes nå at det var feigt å ikke skyte. I USA ville helikopteret blitt skutt ned umiddelbart. Det er også lov å si at når helikopteret hadde forlatt åstedet ville v?¶rt en god tid å skyte det ned/skyte på det. Rett etter takeoff når det ikke lenger kunne lande på taket igjen.

 • Leif Kjellberg

  Du har helt rätt.
  Hade man skjutit på helikoptern så hade detta lett till antingen en helikopterkrasch mitt i bebyggt och bebott område, med stor risk för ”civila” offer, eller en gisslansituation. En gisslansituation skulle ha inneburit stor risk för dödsoffer hos alla 3 parter, d v s polis, gisslan och rånare.
  Dessutom finns i Sverige inte dödsstraff, inte ens för värderånare.
  Det är inte polisens jobb att agera domare och bödel.
  Polisens jobb är att hitta och, på värdigast möjliga sätt gripa de skyldiga. Dödligt våld får endast användas för att skydda människoliv.
  Föreslår att vi behåller den ordningen.

 • ben

  Försök det här i San Francisco. Vi har minst 5 tungt beväpnade vakter på varje shift här på Federal Reserve Banken. Har arbetat där 15 år och aldrig haft ett rånförsök.
  Men i Sverige ska man ju vara snälla. Hela värden vet att i Sverige är det bara att hämta pengarna.

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Som hämtat ur en film()

 • Jag

  Japp, håller med dig i den här frågan Anders. Självklart så skulle polisen inte skjutit på helikoptern. Precis som polisen själv säger så har de ansvar för liv och lem för sig själva, rånare (ja även dem) och tredje man. Det som jag dock finner förvånande är flera saker.

  1. Hur kan man förvara drygt en miljard kronor i ett hus i ett industriområde ? Med glastak dessutom ? Borde det inte finnas något gammalt militärt bergrum (Berga/Muskö) där man skulle kunna förvara sådant som kontanter ?

  2. Man får den polis man förtjänar. 2002, för sju år sedan, brann helikopterbasen i Tullinge ner och man har fortfarande ingen ny. Man har begärt bygglov för att förstärka den provisoriska ute på Värmdö men grannarna har opponerat sig så inget har hänt.

 • Anders_S

  ben: Det är ju underligt i så fall att Sverige har en mycket lägre brottslighet än större delen av världen (som exempelvis USA) om du nu skulle ha rätt.

 • Lars

  Jag: Varför förvarar inte du dina privata värdesaker i ett gammalt militärt bergrum? Jo, för att det är dina privata saker. Värdedepån ägs av privata företag och förvaras följaktligen på ett privat industriområde.

 • Til Ben

  hei ben. Heldigvis blir ikke våpen delt ut til folk med et kurs hos securitas eller etter 3 måneders skole. Det finnes vel ikke et land hvor mere uskikket mennesker har våpen enn usa. Det er vel en grunn til at et helikopter ikke skytes ned i et tettsted.

  Til Geir: Du har vel heller ikke forstått det. ”Et helikopter kan også skytes mot slik at det ikke styrter, men må n??dlande” Kunne du garantert at de ikke ville fått panikk å styrtet inn i en boligblokk? Hvem hadde fått skylden? Da hadde dere skreket og sutret over politiet tipper jeg.
  Hva svarte får deg til og tro at det ville landet på et folketomt gangfelt? Hva ville skjedd da om de n??dlandet og kom ut med maskinpistolene sine. Slike ranere med så mye penger på spill overgir seg ikke lett.

 • AndreasGe

  En av åtta värdetransporter i Sverige attackeras. 2008 var det 58 värdetransportrån, i vår europeiske ”lille granne” Tyskland drog man på stort med 8 stycken… undrar varför denna skillnad finns hehe… Kan ha något att göra med ”låg risk vid genomförande”, ”låg uppklarandefrekvens”, ”extremt låg sannolikhet att polisen kan få tillbaka pengarna” samt ”de låga straffen”(svenska domstolar har en förkärlek att döma runt den lägre delen av straffskalan, 4år… och med gott uppförande kommer man ut ganska snabbt och har en massa pengar väntandes). *suck*

 • Gurra G

  Dags att ta lärdom av det faktum att det var länge sen sverige var en isolerad ankdamm… >Mao är det dags att se över säkerheten på alla plan och i detta fallet så vore det på sin plats att ha en liknande värde-depå mer skyddat och försvarbart… Detta verkar ju vara som att plocka godis från små barn…. Vilket inte är felet när jag tänker på många av vårat lands inställningar till ev.fiender…
  Av tradition så har vi varit förskonade från liknande illdåd men nu är det dags att omvärdera…Vilket borde ha skett redan när Olof Palme och Anna Lindh mördades… Tyvärr lever vi inte längre i den beryktade ankdammen…..I MISS VERY MUCH

 • gasen

  Att G4S är ett rörigt företag med dåliga rutiner och dålig säkerhet är något som är välkänt. Är knappast förvånad över att det var just de som blev drabbade denna gång. De är också de enda som ska bära det yttersta ansvaret för att det här kunde hända. Har själv arbetat för dem och vet att de har mycket problem inom företaget, dels i dess struktur och personalomsättning men också säkerhetsmässigt ur alla aspekter. Tex rekryterar man personer från gatan till sin ”livvaktsgrupp”, och sina suparkompisar trots att de ej klarar minimumkraven för anställning. Man kränker duktiga medarbetare som belyser bristerna, då dessa ses som et hot underifrån.Man ljuger även om hur personalen behandlas utåt. Många på företaget mår riktigt dåligt pga företagets obefintliga personalpolitik.
  Sen att svenska polisen framstår som ett rejält skämt i efterspelen kring detta gör ju knappast saken bättre. Jag skäms.

 • profanum_vulgus

  AndreasGe:
  Det beror kanske på mediarapporteringen. 2004 var det bottennotering på antalet rymningar från fängelser, 150 stycken eller så. Samma år diskuterades fyra rymningar livligt och nuvarande statsministern krävde krafttag när det skett fyra rymningar samma år.
  Jag kan tänka mig att samma sak gäller t.ex. tonårsmord som varit på tapeten i år (utan att vara uppe på normalnivå än) och värdetransportrån.

 • profanum_vulgus

  Gurra:
  Skulle du kunna fixa fyra personer som har nerver och inställning nog att göra det här rånet? Visste du hur värdedepån fungerade och såg ut på insidan? Var en av de där fyra en skicklig helikopterpilot? Har du tillgång till automatkarbiner? Visste du hur polisen bevakade sina helikoptrar? Skulle du kunna genomföra det utan att någon märkte att du var borta och höll på med skumma saker? Skulle du kunna försvinna efteråt?

  Är det verkligen som att ta godis från barn?

 • Det vete allt sjutton om de våldsfixerade knoggångarna i Insatsstyrkan eller piketen ska försöka sig på något sådant heller. De skjuter ju lika illa som buset.

 • Jag

  Lars: Jovisst är det så men försvaret i Sverige är så gott som avvecklat men det finns ändå oändlig mängd tunnlar och bunkrar som försvarsmakten inte använder i och omkring Stockholm. Det finns ju till och med firmor som köpt gamla skyddsrum och använder som serverparker för sina datorer eftersom rummen redan har reservkraft och kyla osv. Verkar inte omöjligt på något vis.

  Annars skulle ju försvaret behöva pengarna som man skulle kunna få in om man hyrde ut outnyttjade utrymmen (iställer för att gjuta igen dem med betong).

 • Mats

  Ja polisen kanske skulle anställa dig Nicklas Eriksson, för du verkar ha koll på läget.

  Detta inlägg var ironiskt ifall du inte förstod det.

 • Asse

  ,,,hade man med eldkraft fått ned helikoptern på marken vid depåbyggnaden hade den nog bara hamnat på ngra bilar
  …ännu smartare hade varit att snabbt inte skjutställning på närliggande hus och därifrån m prickskytte immobilisera helikoptern då den stod på taket, tex ngra träffar på rotorblad etc., polisen hade ju gott om tid på sig och var ju på plats under rånet, och även ”vanliga poliser” kan väl skjuta?
  …om man samtidigt hade råkat skjuta ngn tjuv hade det väl inte varit hela världen, då hade dessa skithögar förstått att det tom i lilla snälla Sverige kan vara farligt att stjäla miljoner.
  …skottlossning hade kunnat leda till en gisslansituation, men personalen som konfronterades med rånarna borde väl enl säkerhetsinstrux börjat begett sig nedåt i byggnaden då tjuvarna var på väg att lasta
  …elstrid hade det inte behövt bli med prickskyttar, de hade rånarna haft svårt att lokalisera.
  …en sansad bedömning ger gid handen att en snabb och smart användning av eldkraft hade kunna stoppa rånet. Polisen hade tämligen gott om tid i Västberga.
  …finns det regel om vapeninsats bara för att skydda liv? om så är fallet ändrar det ju situationen, mer än jag kände till; kanske borde man ta sig en funderare på att ändra den regeln. I Västberga hade man väl ändå kunnat sikta på rotorblad och knäskålar.
  …problemet med det ”snälla Sverige” i just detta fall är att vi drar den internationella brottsligheten till oss, statistiken kring värdetrprån talar ju sitt tydliga språk

 • Anders_S

  Asse: Du drömmer och fantiserar.

  Och till sista stycket:
  De flesta rån i Sverige begås av svenska rånare, de flesta grova rån i Norden begås av svenska rånare. Det är alltså omvänt, Sverige exporterar rånare.

  Brottsligheten i Sverige är mycket lägre än i de flesta länder i Europa. Gäller i stort sett alla brott. Det tyder inte direkt på att Sverige lockar till sig utländska rånare. Hur vore det med lite kontroll av fakta och verklighet innan ni skriver?

 • Asse

  OK, kanske är det så, intressant i så fall. Den statistik jag syftade på är antalet värdedepåattacker, har förstått enl nyhetsrapport att vi ligger väl framme i Sverige, men kanske då svenska medborgare som genomför alla dessa. Tack för info och rättelse i sådana fall.
  Men är det verkligen så att internationell brottslighet inte intresserar sig för Sverige där lagar drar snäva gränser för vapeninsats och straffsatser är relativt låga?
  Jo, kanske drömmer och fantiserar jag – om ett mer fast agerande från svenska polisens sida, det skulle avskräcka de kriminella.
  En tredje fråga är hur rånarna i detta fall prånglar ut alla svenska (?) kontanter.

 • Anders_S

  Asse: Det är välkänt bland folk som sysslar emd kriminalitet och har insyn i detta att svenska rånare är de som vanligen genomför grova rån överallt i Norden. Det gäller såväl rån mot värdedepåer som rån mot värdetransporter. Kända exempel är Nokas-rånet i Stavanger och de stora rånen i Danmark de senare åren.

  Straffsatser har imycket liten verkan på grov brottslighet enligt udnersökningar i såväl USA som Sverige (Brå). Rsken att åka fast är liten och vinsterna stora.

  Genom att det inte fisnn valutaregleringar och att det är fritt fram att föra ut valut vartsomhelst så är innehav av stora mängder kontanter inga problem. Ingen på Cayman islands, Jersey eller liknande platser kommer att fråga efter pengarnas urpsrung.