Black Cobras expansion på väg att stoppas

Det är i alla fall vad polisen i Stockholm hävdar. Man har i ett speciellt projekt, operation Serum, punktmarkerat och närgånget bekämpat gängets rekryter i Stockholmsområdet. Flera anhängare och medlemmar till Black Cobra har gripits. Man menar att arbetat varit framgsångsrikt och betonar den stora betydesle som förebyggande socialt arbete har för att bekämpa gängen:

I ”Operation Serum” ingår, förutom Nova, aktionsgrupper i söderort, på Södertörn och i Västerort. De lokala poliskontoren, som finns i de socioekonomiskt utsatta bostadsområdena, där gänget har sin rekryteringsbas, fungerar som ”tentakler”. Centralt har en samordnare utsetts, ärendena hamnar hos utvalda åklagare och man har också dragit in socialtjänsten, som informeras om pågående utredningar. Hittills har polisen gjort 13 anmälningar enligt lagen om vård av unga, lvu.
–?Det stora målet är att förhind­ra och försvåra nyrekryteringen. I det brottsförebyggande arbetet är externa aktörer som skola, socialtjänst och det civila samhället i övrigt avgörande, säger Rickard Johansson.

Polisen menar också att Black Cobra varit lättare att bekämpa än en del andra gäng då det inte rört sig om ”de vassaste knivarna”. Man anser alltså att de som dragits till Black Cobra är ett slags kriminalitetens B-gäng med stor andel missbrukare och personer med andra typer av problem:

De flesta av dem är kända kriminella. Polisens bild är dock att det inte handlar om de ”vassaste knivarna”.
–?När vi bortser från det mycket allvarliga våld de här personerna utövar brukar vi skämta och säga att de ägnar sig åt ”oorganiserad brottslighet”. Det är uppenbart att de har svårt att få till någon form av ordnad struktur. Vi talar ju om personer som har missbruksproblem, som dopar sig, som i vissa fall har psykiska problem, säger Stefan Edin, gruppchef på länskriminalens Novagrupp, en särskild satsning mot nyrekrytering av unga personer till den organiserade brottsligheten.

Det är bra om polisen i Stockholm faktiskt kan hindra ytterligare ett gäng att etablera sig i området. Fler gäng innebär mer våld och större risk för oskyldiga att drabbas av våld på öppen gata genom att hamna i vägen för uppgörelser mellan gäng eller bli dödad av misstag. Och säkerligen är det så som America Vera-Zavala säger i artikeln i DN, de flesta medlemmar i kriminella gäng känner sig jagade.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements