Den danska polisens övergrepp har fortsatt

Under dagen har den danska polisen återigen omhändertagit oskyldiga demonstranter i helt lagliga och fredliga demonstrationer. Och dessutom gjort detta med hjälp av brutalt övervåld på samma sätt som igår. Det förekommer också regelmässigt rena övergrepp och våld mot journalister och fotografer. Polisen vill inte att deras övergrepp dokumenteras. Så får det inte gå till i en så kallad demokrati.

Många personer som omhändertogs igår fick sitta bakbundna i samma ställning på samma plats utomhus i kylan i fler timmar, för att därefter sitta i en buss några timmar och därefter i fängelse. I princip alla de som behandlades på detta sätt var oskyldiga. Det var inte misstänkta för brott och hade inte begått brott. Av nästan 1000 omhändertagna i demonstrationen igår är det bara 3 stycken som hållit kvar av polisen som misstänkta för brott.

Att det eventuellt också förekommit legitima ingrepp från polisen gör inte övergreppen mot oskyldiga mindre allvarliga. Det finns ingen anledning att omhänderta, gripa och trakassera helt oskyldiga deltagare i  lagliga demonstrationer. Den danska polisen agerar som om Danmark var en fascistdiktatur. Inte heller har det varit några kravaller eller något kaos. Det är påhitt av  media. I stort sett har det enda våld som förekommit varit polisens våld mot fredliga demonstranter. Många demonstranter förbereder nu att framföra formella klagomål mot den danska polisens agerande och ett flertal juridiska processer är att vänta.

Lös också hos Röda Lund1, 2,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • jocke

  Det sägs att snuten använder pepparspray inne i ”Guantanamo” också. Tydligen sprejar de in i burar där de anser att folk gör för mycket oväsen, sedan sprider sig sprayen över hela lokalen.

 • Gabriel Olsén

  Om det har varit en fredlig demonstration där alla var fredliga så hade polisen inte omhändertagit någon. Att kasta en sten mot en vägg skadar ingen. Men en oskyldig människa kan bli skadad. Det är som fotbollen, de som älskar och titta på matcherna. De andra en grupp av idioter som förstör för alla andra genom att vara så kallade huliganer. De som greps under demonstrationen är som huliganer som skall uppfostras genom att bli omhändertagna på de sättet som de blev. Den svenska polisen borde ta till sig den danska polisens metoder.

  • Anders_S

   Gabriel: Jag var där. Jag var på platsen när några i demon (10-15) personer sköt några raketer och slog sönder några förnster på börsen. Det var allt soom hände. Inget våld mot poliser och inget våld mot andra människor. Polisens insats var onödig (det om den stora demon) och felaktig. Jag partade emd folk i två andra demonstrationer, däribland en på lördag kväll i solidaritet med fångarna. Polisen angrep den innan de överhuvudtaget hade kommit nån vart. Den demonstrationen ordnades av danska SUF (Enhedslistens ungdomsorganisation). Samma skedde på söndagen enligt personer som var där (folk som inte blev omhändertagna).

   SÅ du har fel rakt igenom. Det är inte alls som fotbollen. Aldrig är det på det viset. Det är faktiskt helt annorlunda.
   Dessutom har du en något naiv uppfattning om polisen. Polisen i både Sverige, Danmark och andra länder begår fel och misstag på löpande band.

 • Tomten

  Borde inte skulden läggas på de som öppnat upp för denna nya lag genom att missbruka demonstrationsrätten för att tillgodose sina egna adrenalinkickar. Om det utbröt våldsamma kravaller vid detta klimatmöte skulle det vara ett stort bakslag för klimatrörelsens trovärdighet och folkliga stöd.

 • Ejner_K

  Hvis det var således at man bare demonstrerede ville ingen blive anholdt, men det er selvf??lgelig helt klart man skal gribe ind på det tidspunkt hvor man bare ”sköt några raketer och slog sönder några förnster på börsen” inden h?¶rv?¶rket og volden for alvor starter.
  En meget stor del af befolkningen i K??benhavn er efterhånden tr?¶tte af at”Aktivister” ??del?¶gger vores by når de gang på gang går amok under eller efter en såkaldte fredelige demonstration.
  At politiet har klaret det godt kan ses ved, at der mod s?¶dvane ikke har v?¶ret de helt store ??del?¶ggelser.
  Hvis man vil demonstrerer kan man jo lade v?¶re med at maskerer sig, og n??jes med at tage en banner med ens slogan med. Hvis alle gjorde det ville den nuv?¶rende lov ikke v?¶re blevet lavet, og der ville ikke v?¶re grund til at anholde nogen.
  Selvf??lgelig kan politiet lave fejl, men bebrejd heller de personer der gang på gang laver ballade og smadre byen for disse anholdelser frem for politiet og politikerne.

  • Anders_S

   Ejner_K: Men man ingrep ju inte då, när sker hände, utan man gjorde en instats långt senare. Och i stort sett bara oksyldiga omhändertogs. Et ingrepp på ett tidigt skede hade också blivit ett misslyckande.

 • Mikael Jansson

  Det enda vettiga är att Köpenhamnsmötet avbryts i förtid och att alla deltagarna åker hem och funderar över hur resurserna bäst ska användas för att lösa verkliga problem i dagens verkliga värld. Andreas Carlgren vill att alla bara skall skriva på vad? Han är inte rätt man för jobbet! Men han blir en bra syndabock när allt kommer kritan. Nej ta en paus och fundera lite över hur kan mötas nästa år, men nu när ingen fakta finns! Media vad står det i avtalet Obama skall komma avsluta !!
  Men vett, sans och vetenskap har för länge sedan lämnat klimatfrågan. Den lever sitt eget liv, långt bort från sådana saker. Världens ledare har fått storhetsvansinne och tror sig kunna rädda ett klimat som inte behöver räddas. Det tänker lösa ett problem vars existens är obevisad, eller till och med motbevisad, med åtgärder som inte kan ha någon mätbar effekt på klimatet.

 • Roffe

  ”sköt några raketer och slog sönder några förnster på börsen”

  Uppenbarligen finns det någon som inte har en aning om vad en fredlig demonstration innebär…. På fredliga demonstrationer så slår man inte sönder saker.

  Skulle vara kul att veta hur mycket Anders_S betraktar som skäligt att slå sönder utan någon som helst uppföljning… och vem som skall betala?

  Helt fantastiskt att vuxna (?) människor tycker sig ha rätt att slå sönder saker för att utrycka sin åsikt. Funderar också över hur de anser att detta kommer förbättra klimatet…

  • Anders_S

   Roffe: Skadegörelsen är värre en vanlig fredag eller lördag i vilken svensk större stad som helst. Och jag har varit med när det varit stökigt, Göteborg 2001, Strasbourg 2009, Rostock osv. Jag vet när det är stökigt och när det är oroligt och kravaller. Nåt sånt har det inte varit frågan om i Köpenhamn. (15 personer av 100 000 som bar sig illa åt i 5 minuter är knappast nåt att var speciellt upprörd över. Det enda vi sett är polisvåld och polisövergrepp.

 • profanum_vulgus

  Roffe:
  Så om jag hoppar in på ett torgmöte för moderaterna och skjuter några raketer så tycker du att snuten ska gå in och misshandla alla moderater de kan få tag på och gripa så många som de har plats för i sina bilar?
  Men den inställningen blir det snabbt omöjligt för någon att demonstrera eftersom motståndarna när som helst kan avbryta den genom att skicka in någon som för oväsen eller kastar en sten.

  Särskilt om man har en sådan lag som pölsefascisterna har, att polisen får gripa folk utan anledning bara de känner för det. Av 1200 gripna så misstänks 3 för brott.