Aggressiva poliser och avvaktande demonstranter

Den danska polisen har idag återigen uppträtt aggressivt mot en fredlig och laglig demonstration. Trots att demonstranterna i No Borders-demonstrationen i stort åtlytt varje tillsägelse från polisen under dagen har polisen dragit batong mot demonstranter och med i huvudsak milt våld, men ibland med lite brutalare, föst bort demonstranter från olika platser.

I motsats till tidigare har ännu inga våldsamma massomhändertaganden skett, men polisen har ändå varit aggressiv och 17 personer har omhändertagits. No Borders-demonstrationen började redan vid 11-tiden på förmiddagen och samlade omkring 1 500 deltagare som mest under dagen. Aktionen avslutades en stund efter klockan 16:00 inne på Christiania.

Demonstrationen vänder sig mot den euopeiska flyktingpolitiken, Fästning Europa, i relation till att klimatförändringarna kommer att orsaka flyktingvågor:

Arrangørerne fortæller, at demonstrationen er lovligt anmeldt til Københavns Politi, og at man har indgået en aftale om at den kan gå til Forsvarsministeriet, hvorefter den opløses.

Aktionskonceptet er ellers annonceret som civilt ulydigt – ligesom ved søndagens Hit the Production- og fredagens Don’t Buy the Lie-demonstrationer. Aktivisterne vil ifølge hjemmesiden climatenoborders.wordpress.com »åbne« ministeriet, så det kan fornemme klimaet – uden at det er præciseret hvad åbningen består i.

Formålet med demonstrationen er at påpege sammenhængen mellem klimaforandringer, klimaflygtning og militæret rolle i »skabelsen af flygtninge og håndhævelsen af undertrykkende grænsekontroller«.

Intressant?
Bloggat: Röda Lund, Röda Malmö, Röda Lidköping,
Borgarmedia: EB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements