Fascistiseringen av samhället

Samhället utvecklas allt mer mot en nyliberal fascistisk kontrollstat. Genom införande av privatpoliser med lagar som ipred-lagen, samarbete med utländska säkerhetstjänster, genom avlyssning av samtliga människor genom FRA-lagen och kanske genom ytterligare en lag som ska ge Säpo samma rätt. Vidare utvecklas samhället åt samma fascistoida håll genom införande av sådan lagstiftning som den danska lymmellagstiftningen, lymmelpaketet och genom sådant som krav på alla brott och brottslingar inte ska behandlas lika så som en åklagare hävdar i Göteborgs-Posten:

– Jag tycker att man skulle lägga på sex månader för att det rör sig om ett politiskt motiv. Det framgår inte riktigt ur tingsrättens eller hovrättens domar om jag fick igenom mitt yrkande eller ej, säger kammaråklagare Jens Nilsson.

Nu är det dock redan så att brott med politisk motiv döms hårdare. Domarna efter Göteborg 2001 var mycket hårdare än andra straff för motsvarande brott och även vid misshandeln av sverigedemokraten Kinnunens flickvän dömdes hårdare på grund av ett politiskt motiv bakom brottet. Men åklagaren Jens Nilsson vill ha ännu hårdare straff. Det är naturligtvis en felaktig väg att gå. alla människor ska vara lika inför lagen och samma brott ska bedömas lika oavsett vem och varför brottet begåtts. Nu vet jag att hänsyn tas till ålder, återfallsrisker och andra saker, så lite olika måste det bli, men det handlar om indiviuella saker, dvs det svenska rättssystemet ska arbeta utifrån den aktuella individen.

Som jag ser det betyder det att den dömda 26-åriga kvinnan i Kinnunen-fallet borde få ett lägre straff då hon stängt sva från sin utbildning (så gör man man poliser och skattebrottslingar, har de straffats på något annat sätt så får de lägre straff i rätten). Att kollektivt behandla brottslingar med politiska motiv hårdare innebär ytterligare ett steg mot en borgerligt nyliberal (i den ekonomska politiken) fasciststat (rättsväsendet och lagstiftningen). En utveckling som ett gäng aktivister varnar för i en debattartikel i SVD.

Intressant?
Bloggat: Proletärbella, Anarkisterna, Redundans, Röda Lund, Copyriot,
Borgarmedia: GP1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Idag griper vi i förebyggande syfte personalen på danska konsulatet « Röda Lund()

 • olof björklund

  så du vill avskaffa lagstiftningen om ”hatbrott”?? det låter ju bra att det finns ett bredare stöd för det.

  • Anders_S

   Olof: Jag har inte uttalat mig om den lagstiftningen i mitt inlägg. Jag kan se fördelar med den, men principiellt kan jag också se nackdelar med den. Vilket du ju insett på grund av min argumentation i detta inlägg.

   Men jag anser att det ska vara ett brott att sprida rasistiska, islamofoba, antisemitiska uttalanden etc, däremot inte att det automatiskt ska leda till högre straff vid andra brott. Däremot kan det ju bli högre straff då det är två brott som begås. Vilket jag ju inte argumenterar mot.

 • olof björklund

  Så våld mot en invandrare av det skälet att han är invandrare bör alltså inte bestraffas hårdare än om våldet utövas mot en person av andra skäl??

  • Anders_S

   Nej, det är ingen skillnad på en invandrare eller en människa som är född i Sverige. Men om våld mot invandraren kombineras med ett annat brott, exempelvis rasistiska tillmälen så blir det ju ett brott till och därmed kan det bli ett högre straff. Det är min uppfattning.

 • olof björklund

  Då kommer ju i och för sig straffrabatten in i bilden, något av brotten torde enligt dagens syn konsumeras av det andra. Annars är rådet till de våldsamma rasisterna att hålla tyst under sina attacker alltså, alternativt inte yttra några skällsord som anspelar på den angripnes person, mer allmänna grejor som idiot, skitstövel, sumprunkare, etc bör vara passabelt.

 • profanum_vulgus

  Anders_S
  Varför ska rasistiska tillmälen då vara värre än andra förolämpningar?
  Varför ska spridande av misshaglighet mot vissa grupper (t.ex. araber) vara värre än mot andra grupper (t.ex. nazister)?

  • Anders_S

   Profanum: Diskussionen hör inte hemma här.

 • Olof, rådet till rasister kommer alltid vara att de inte ska vara rasister. Inte svårare än så.