Svårt att få yrkeskriminella dömda

I ett par fall på senare tid har yrkeskriminella från olika kriminella gäng och nätverk frikänts från grova brott. Det gäller dels morden i Stora Höga där en man sköts av medlemmar i och sympatisörer till Red & White Crew och då dessutom en av de som kom för att mörda mannen också strök med under skottlossningen. Ingen av de som varit aktuella i åtalet har dömts för morden då det inte kunnat bevisas vem som sköt.

Inte heller har någon av de åtalade medlemmarna i Original Gangsters dömts för sprängattentat mot lägenheter i Stockholm. Man har inte kunnat bevisa exakt vem som gjort det. I detta fall liksom fallet med morden i Stora Höga har flera av de inblandade dock dömts för andra brott än själva morden.

Det är intressant att se hur noga man är med individen och bevis mot individen i fall som dessa. I rättegångarna efter Göteborg 2001 dömdes åtskilliga personer utan några som helst bevis för att just de utfört något brott. Då räckte det med att man var på en viss plats eller i en viss lokal för att dömas för brott. Ingen krävde att det skulle bevisas vem som gjort ett specifikt brott. Det är naturligtvis en av de största rättsskandalerna i svensk historia.

Det är i Sverige svårt att fälla tungt kriminella för brott men lätt att fälla politiskt aktiva på vänsterkanten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements