Det går inte att stoppa terrorism med mer repression

Den mesta terrorismen sker idag i muslimska länder mot muslimer. Det är oftast olika fundamentalistiska (islamistiska) muslimska organisationer som ligger bakom de terrordåden. Det har tidningen Der Spiegel kartlagt på ett bra sätt. Som man kan förstå innebär detta också att de flesta muslimer i världen inte stöder terrorism eller de organisationer som ägnar sig åt terrorism.

En mindre del terroristangrepp från det så kallade Al-Qaida-nätverket (reellt existerande eller inte spelar ingen direkt roll) och andra islamistiska organisationer sker i västvärlden. Det senaste försöket skedde i USA mot ett flygplan från Delta/Northwestern Airlines. Detta attentatsförsök har fått västvärlden att återigen införa nya säkerhetsåtgärder på och kring flygplatser. Problemet är bara att inga av dessa åtgärder kan stoppa en människa som verkligen vill få ombord sprängämnen och andra medel för att kapa flygplan. Det enda resultatet av de nya säkerhetsåtgärderna blir mer besvär för flertalet vanliga resenärer. Den ökade repressionen drabbar alltså oskyldiga människor men kan inte förhindra terrorism.

Det är med terrorism precis som med organiserad brottslighet. Man måste ta bort orsakerna till terrorismen för att kunna bekämpa den. Orsakerna är främst en orättvis värld, där få har mycket och många har lite eller ingenting alls. Bidragande orsaker till den islamistiska terrorismen är Israels ockupation av palestinskt territorium och Israels förtryck av palestinier, den imperialsitiska ockupationen av och kriget i Afghanistan, ockupationen av Irak och de förhållanden som de rika länderna på olika sätt skapat/orsakat i delar av Afrika som Sudan och Somalia.

Det är dessa orättvisor och övergrepp som måste avlägsnas för att terrorism ska försvinna. Mer repression hjälper inte mot terrorism lika lite som det hjälper mot organiserad brottslighet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • karl

  Det ar en grov forankling,ja direkt felaktigt att lagga huvudelen av skulden eller all skuld for terrorism pa dom rika landerna och pa israels ockupation. Visst kan det finnas vissa poanger i ett liknande resonemang for vissa av dessa manniskor men ,langt ifran bilden. Att lagga skulden pa andra for dessa brott ar mer eller mindre att forminska dom fruktansvarda brott som begatts. Det kan och far aldrig goras. Inga orattvisor i varlden kan ursakta world trade center bombningarnarna, dessutom av helt oskyldiga manniskor. Inga normala mentalt sunda manniskor valjer att forsoka bomba sonder ett flygplan. For att gora nagot sadant maste man sakna manskliga egenskaper och totalt sakna samvete. Fragan ar om man ens fortjanar att kallas och behandlas som en manniska i ett sadant fall.

  For kriminella religosa fanatiker som begar terrorbrott och andra kriminella finns det alltid ursakter att be bega grova brott,kan det uskuldas och skyllas pa andra sa desto battre i deras ogon. Ett liv utan att stalla till kaos och vald och lidande for andra ar helt enkelt ett innehallslost liv for vissa manniskor.

  Visst ar det trist,jobbigt och segt med langre vantetider pa flygplatserna,men att saga att man inte ska ha sakerhet pga att det inte gar att garrantera 100 procent skydd ar fel. Det som rimligtvis kan goras for att skydda resenarerna och andra manniskor maste goras.

  • Anders_S

   Karl: Nu hävdar jag ju inte heller att man inte ska ha säkerhet på flygplatserna utan att det hela är ett problem då sådant inte kan stoppa terrorismen. En ensidig inriktning på repressiva åtgärder skapar därmed ett samhälle som ingen vill ha. Andra åtgärder måste till för att vi ska kunna behålla ett öppet smahälle utan terrorism och andra allvarliga problem.

   Ingen har hellr hävdatt att bombingen av WTC eller andra terrordåd kan ursäktas. Att förklara och inse bakomliggande orsaker är däremot nödvändigt om man ska kunna ta itu med problemen på ett vettigt, konstruktivt och bra sätt. En förklaring är ingen ursäkt. Att förstå innebär inte att man ursäktar.

 • För hundra år sen fanns det också problem med smågruppsterrorism i Europa. Det var främst två grupper som stod för den. Den ena var sydeuropeiska anarkister. Den terrorismen försvann allteftersom fackföreningarna blev effektivare. Den andra var irländska nationalister. Den terrorismen försvann när Irland blev självständigt.

  Dock har hela tiden statsterrorismen varit hundra eller tusen eller miljoner gånger värre än smågruppsterrorismen.

  Den nu aktuella smågruppsterrorismen beror nog, i den mån den resulterar i angrepp i Västeuropa och alltså i någon mening hotar oss, inte främst på västländernas imperialistiska förtryck av Västasien. Såvitt jag vet har de flesta som har ägnat sig åt sprängningsförsök i Västeuropa varit födda och uppväxta här. Jag gissar att de främst är upprörda över den diskriminering och nedvärdering de själva har utsatts för. Men givetvis är detta en del av samma centrum-periferi-struktur som också tar sig uttryck i imperialistisk dominans. Båda syftar ju till samma sak – att få folk att jobba för skitlöner.

 • Harlekin33

  När ska skiten ta slut nån gång? Kan inte bara fundamentalisterna ta och lägga ner för nån gångs skull? Dom vinner inget på detta sättet! Det ökar bara hatet mot islam och muslimer! Har dom riktigt otur så blir det en ny dagen D!

 • ”Det är med terrorism precis som med organiserad brottslighet. Man måste ta bort orsakerna till terrorismen för att kunna bekämpa den. Orsakerna är främst en orättvis värld, där få har mycket och många har lite eller ingenting alls. Bidragande orsaker till den islamistiska terrorismen är Israels ockupation av palestinskt territorium och Israels förtryck av palestinier, den imperialsitiska ockupationen av och kriget i Afghanistan, ockupationen av Irak och de förhållanden som de rika länderna på olika sätt skapat/orsakat i delar av Afrika som Sudan och Somalia.”

  Analysen är förenklad. 11:e september 2001 inträffade före såväl kriget i Irak som borttagandet av talibanregimen i Afghanistan. Det blir ”cirkelbevis” av det här…

  • Anders_S

   Allianspartisten: Analysen är förenklad. Det är helt riktigt. Bloggformatet kräver liksom det. Men den är lika fullt korrekt för det. Man kan ju nämna det faktum att det var USA som byggde upp talibanerna för att slå mot Sovjets ockupation av Afghanistan. Även det som kallas Al-Qaida byggdes upp med hjälp från USA,

 • @Karl: ”Inga normala mentalt sunda manniskor valjer att forsoka bomba sonder ett flygplan. For att gora nagot sadant maste man sakna manskliga egenskaper och totalt sakna samvete. Fragan ar om man ens fortjanar att kallas och behandlas som en manniska i ett sadant fall.”

  Ditt försök till dehumanisering är precis det som gör att ett öga för öga gör världen blind. Så länge vi grovgeneraliserar och betraktar mellanöstern som ”muslimer” istället för människor så kommer vi aldrig att komma till rätta med den här typen av problem. Man måste förstå att WTC-attacken underbyggts av ett drygt halvsekel av amerikanska oförrätter. Därmed inte sagt att det ursäktar terrorism men det ger en relevant och viktig orsak som de facto går att göra något åt istället för att skjuta på allt och alla som har en Koran i handen eller ett arabiskklingande namn. För övrigt så antar jag att du inte har läst Warrenkommisionens egen WTC-utredning som faktiskt nämner att USA:s egen utrikespolitik varit delansvarig i de med rätta antiamerikanska tongångar som finns världen över.

  ”Att lagga skulden pa andra for dessa brott ar mer eller mindre att forminska dom fruktansvarda brott som begatts.”

  Fast om vi läst samma inlägg så läggs ingen skuld på andra. Däremot poängteras att utan ett fokus på vad som orsakar dessa brott så famlar vi i blindo. Ryggmärgsreflexer, vettlös girighet och cowboymanér i storpolitiken får världen att gå under.

  ”Det som rimligtvis kan goras for att skydda resenarerna och andra manniskor maste goras.”

  Absolut. Det du inte verkar inse är dock att symptombehandling i form av ökad repressivitet inte skyddar vare sig resenärer eller ”den fria världen” på lång sikt. Det går inte att bekämpa en idé genom våld, däremot kan man begränsa dess grogrunder…och det sker inte genom bomber och granater utan genom dess raka motsatser, dvs upplysning, ekonomisk rättvisa och liberalisering. Att vi dessutom spelar terroristerna i händerna genom att demontera ned det fria samhället gör inte saken bättre.

 • Mea culpa… Det var givetvis inte Warrenkommissionen jag menade utan ”9/11 Commission”. *JFK roterar i sin grav* För mycket köttbullar och rödbetssallad i den här kroppen måhända?

 • Pingback: Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats()

 • Allianspartisten, 11:e september inträffade under det pågående kriget mot Irak – sanktionerna. Dessa sanktioner dödade över en miljon människor, merparten barn under fem år. Under dessa sanktioner dog en 11:e september i månaden bara om man räknar barnen.

  Märkligt att en del kan ha glömt detta.

 • Pingback: Öppet brev till al-Qaida: ‚ÄùNi mördar muslimer åt det arabiska kapitalet‚Äù « Röda Lund()

 • Pingback: Öppet brev till al-Qaida « Röda Lidköping()

 • Skägget

  Var inte atombombadet Nagasaki och Hiroshima historiens värsta terrordåd?

  On Monday, August 6, 1945, at 8:15 AM, the nuclear bomb ‘Little Boy’ was dropped on Hiroshima by an American B-29 bomber, the Enola Gay,[14] directly killing an estimated 80,000 people. By the end of the year, injury and radiation brought total casualties to 90,000-140,000.[15] Approximately 69% of the city’s buildings were completely destroyed, and about 7% severely damaged.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Hiroshima

  On August 9, 1945, Nagasaki was the target of the world’s second atomic bomb attack (and second plutonium bomb; the first was tested in New Mexico, USA) at 11:02 a.m., when the north of the city was destroyed and an estimated 40,000 people were killed by the bomb nicknamed ”Fat Man.” According to statistics found within Nagasaki Peace Park, the death toll from the atomic bombing totaled 73,884, as well as another 74,909 injured, and another several hundred thousand diseased and dying due to fallout and other illness caused by radiation

  http://en.wikipedia.org/wiki/Atomic_bombings_of_Hiroshima_and_Nagasaki