Nationen före Stalin

Boknytt
Rodric Braithwaite
Moskva 1941
Historiska media

Nationen före Stalin

Det undervärderade slaget om Moskva 1941 vände andra världskriget. Stalin och partiet hade stort ansvar för att Sovjet blev naziockuperat fram till Moskvas portar, fast de var också ansvariga för den senare vändningen av krigslyckan. Men sovjetfolken slogs inte främst för socialismen med dess säkerhetspolis, svåra arbetsplatsförhållanden och bondehatade kolchoser (och samtidigt stora ekonomiska och sociala välfärdsframsteg). De slogs främst av panslavisk ortodoxreligiös ryssnationalism. En spännande bok som låter vanliga människor komma till tals i en intressant tid.

Intressant?
Läs mer: KPN, Populär historia,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • peje

  ”Det undervärderade slaget om Moskva 1941 vände andra världskriget.”

  Ja nog var det nära ögat alltid.

  På vägen mellan flygplatsen och Moskvas centrum (…alldeles nära där IKEA har sitt varuhus) finns ett monument som, om jag fattat det rätt, visar platsen där tyskarna slutligen stoppades. Här inser man hur nära det måste ha varit att Moskva faktiskt fallit.

  Får jag då även rekommendera Antony Beevors ”Stalingrad” som på ett konsist sätt beskriver förspelet till operation Barbarossa.

  Sedan är det förunderligt hur två personer Stalin och Hitler kunde komma till maktpositioner som på detta sätt störade världen i olycka. Hur kunde det ske att de inte stoppades på vägen fram?