Löjligt att Expressenreportrar fått grävpris

De Expressenreportrar som gjorde icke-avslöjandet att Guillou haft kontakt med en KGB-agent har fått pris för grävande journalistik trots att de överhuvudtaget inte grävt eller avslöjat nånting:

Arbetet med avslöjandet påstås i redovisningen ha tagit ”cirka fyra år med längre och kortare avbrott”. Man har med andra ord väntat i åratal på att få loss det där dokumentet och för att fördriva tiden har man läst några böcker.

När dokumentet äntligen lämnades ut innehöll det inte de förväntade sensationerna. Guillou hade visserligen umgåtts med en KGB-man. Men detta hade hans arbetskamrat Arne Lemberg ängsligt anmält till Säpo, som bedömt kontakten som laglig och därför struntat i hela saken. Guillou var alltså inte agent utan, precis som han själv säger, en nybliven journalist som naivt försökte avslöja KGB. Att luften därmed går ur Expressens avslöjande redovisar reportrarna ärligt i själva artikeln:

”Säpo-mannen konstaterar dock i en separat handling att det som Lemberg beskrivit knappast kan anses vara brottsligt. Men det hindrar inte Säpo att omgående inleda spaningar mot Guillou och Gergel. Men enligt handlingarna sker det bara en gång.” (Expressen 24 okt 2009)

Att de fått en guldspade är inget annat än löjligt och det innebär att guldspadejuryn inkompetensförklarat sig själv. Vad gäller de andra pristagarna verkar det dock röra sig om journalister som gjort sig förtjänta av ett pris i grävande journalistik.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements