Sossar upptäcker att de inte är sossar

Ett antal socialdemokrater har gjort SVD:s valkompass och upptäckt att de faktiskt är vänsterpartister eller nåt annat på vänsterkanten (det finns inga partier till vänster om V med i testen). Istället för att ta konsekvensen av sina åsikter, som uppenbart inte är i linje med det parti de är medlemmar i, så skyller de ifrån sig på SVD och menar att testet är fel.

Socialdemokraterna som parti är idag främst ett högerparti, ett nyliberalt ”new labour”-parti. Det verkar inte som om de som gnäller stöder såna åsikter. De bör ta konsekvensen av sina åsikter och byta parti istället för att gnälla på ett test som jag tycker stämmer ganska väl (även om frågorna är grunda och ibland ger väldigt konstiga alternativ). Jag blev så där 76% vänsterpartist. Därefter följde F!, MP och S som partier. Verkar ganska trovärdigt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Advertisements
 • Johan

  Försök bli piratpartist på kompassen! Det går inte hur man än svarar, inte ens PP:s partiledare lyckades. Och hur kan jag få V först när jag vill sänka skatter och införa privata vårdförsäkringar? Och hur kan FI bli andra parti när jag är emot könskvotering och delad föräldraledighet? Nä du, något är skumt med den där kompassen.

  • Anders_S

   Johan: Det beror på att de flesta som anser att de är piratpartister inte är libertarianer. Men det är partiet som jag ser det. Jag var 9,9% piratpartist.

   Dessutom klarade jag att bli piratpartist genom att kolla på deras program och klicka sen. Jag blev folkpartist, piratpartist och centerpartist i den ordningen.

   Det visar nog att piratpartiet inte är ett egentligt parti.

 • Fick du upp MP bland resultaten? Då måste du vara ganska höger… 😉

 • martin

  Enda bra Göran Persson gjorde var att det äntligen gick att få sosse-gubbarna i min omgivning att överge S och gå till V. Kommer ihåg första gången morbror röstade V, inför mig var han stolt men man skulle inte prata om det. För en livstidssosse är det inget litet steg att rösta på V, hur mycket sossarna än svikit.

 • Kristoffer

  71% fp, 66 % m, 3% v för min del. Det stämmer rätt bra. Däremellan verkar det dock vara lite väl godtyckligt.

 • Kenta

  martin: ”Enda bra Göran Persson gjorde var att det äntligen gick att få sosse-gubbarna i min omgivning att överge S och gå till V. ”

  Sossarna är ett helvetes högerparti och hade börjat balla ur långt innan den där förbannade godsägarliraren Persson blev partiledare och statsminister och fick partiet att flippa ur fullständigt.

  Sista gången sossarna hade nåt intressant att komma med var i början på 70-talet när man hade förslag om löntagarfonder som nog kunnat bryta en del av kapitalismens maktstrukturer. När det sen väl gällde hade sossarna inte stake nog att införa det. Det räckte med att kapitalistsvinen dammsög hela jävla Sverige på småborgare som bussades till ”demonstrationer” för att sossejävlarna skulle bli så byxis att dom sket på sig. Dom löntagarfonder som sen infördes var sen bara jävla urvattnade AP-fonder som inte hade nån inverkan alls på kapitalets maktstrukturer.

  Sen håller jag med om att det är ett jävla skit att det finns en massa arbetare och vänstermänniskor som fortfarande, fast dom tycker helt olika, röstar på dom helvetes socialdemokraterna.

 • martin

  Kenta,
  sossarna var väldigt bra på att ingjuta de egna med en kommunistskräck. Kommunister var alla socialistiska partier andra än sossarna och allra främst VPK.

  Förrän den generation som immuniserades på detta vis av sossarna är död så kommer ingen större förändring ske är jag rädd.

 • Torberg

  Sossarna hade lätt att ingjuta kommunistskräck för att de fick god hjälp av de Moskvatrogna. Det fanns och finns anledning att vara rädd för partier som hyllar Stalin och andra av arbetarklassens fiender som kallar sej vänster. Varför släta över ? V:s föregångare var en katastrof som hjälpte sossarna till majoritet i arbetarrörelsen.

 • Realizten

  Testet är kraftigt viktat åt V och Mp.
  Efter att flera olika personer testat så är listan över medelvärdena så här:

  V = 45%
  Mp = 40%
  F! = 38%
  Fp = 37%
  Kd = 36%
  M = 35%
  Sd = 34%
  C = 33%
  S = 31%
  Pp = 8%

  • Anders_S

   Realizten: Du har inte funderat på om det faktiskt kan vara så att Miljöpartiet och vänsterpartiet i större utsträckning delar åsikt med majoriteten av folket. Dvs väljarna står i stor utsträckning till vänster om sina partier (det finns vetenskapliga undersökningar som visar att det troligen är så). Folket är mer vänster än makten alltså. Vilket ju inte förvånar. Majoriteten i Sverige vill ju allmän sjukvård, är för att socialförsäkringssystemen ska ge ordentliga ersättningar, för en icke-religiös och lika skola för alla osv. Kort sagt, till vänster om majoriteten av partier.

   Men som sagt vad, om man utgår från partiernas program när man prickar för är det inga problem att bli det parti man utgår från (jag har testat med PP, S och FP). Inga problem alls.

 • Kenta

  martin och Torberg: Jag tror nog sossarna från början hade nån form av socialistisk övertygelse men sedan nån gång i mitten av 70-talet börja det balla ur och det har inte så jävla mycket med kommunistskräck att göra utan är något helt annat.

  Sossejävlarna är på nåt sätt köpta av kapitalet. Lyssna bara när den där förbannade idioten Östros snackar om samhällsägda företag. Han ser samhällsägda företag som en ”bra placeringar” och inte som ett medel att bygga ett ickekapitalistiskt samälle. Hur fan jävla skruvad får man va?

 • Det var då ett förfärligt moraliserande här. Jag tror att s gjorde så gott de kunde, sett utifrån sin strategi. Det var bara det att strategin tömde ut sin kraft.

  Strategin, som 30-talets socialdemokrater var väldigt duktiga på, var att lova att avmobilisera den då mest militanta arbetarrörelse som fanns mot att få den erkänd som avtalspartner och tvinga till sig radikal standardökning. Det var det Saltsjöbadsavtalet gick ut på.

  Men i och med detta hade s satt sig själv i en knipa. Om arbetarrörelsen blossade upp igen, som den gjorde på 70-talet, hade man gjort bort sig och inte hållit sin del av avtalet. Om den å andra sidan lät sig förbli avmobiliserad hade man förlorat sitt existensberättigande som polis och därmed sin makt.

  Alltså fick s allt mindre att sätta emot.

  När sen dessutom den industrin för varaktiga konsumtionsvaror, som är lättast att organisera fackligt, började flytta utomlands, först till Sydamerika och sen till Ostasien, försvann också den rent formella maktbasen.

  Tacka fan för att s blev allt mjäkigare. Vad skulle ni själva ha gjort, Kenta, Martin och Torberg? Och nu menar jag konkret!

 • Kenta

  Jan Wiklund: Inte fan skall väl Saltsjöbadsavtalet passivisera arbetarklassen för all framtid?

  Saltjösbadsavtalet var en acceptans av kapitalismen som kanske var taktiskt ok på den tiden för att förbättra levnadsstandarden men vi måste väl för helvete kunna gå vidare?

  Det jag säger är att sossejävlarna började tappa allt vad socialism heter i mitten av 70-talet. Under den där jävla godsägarliraren Persson tog man det sista steget och blev ett helvetes högerparti som inte ett piss säger nej till kapitalismen. Tacka fan för att man blir upprörd när sossesvinen fortsätter att tro att dom företräder arbetarklassen och vänstern.

  Konkret tänker jag forstätta bekämpa kapitalismen och sossejävlarna och det so gör mig så förbannat ledsen är att vänstern, som jag röstat på sen 1976, tänker bilda regering med ett högerparti. Fy fan!

 • Jan Wiklund

  Kenta: Kyl ner dig några grader och tänk strategiskt! Saltsjöbadsavtalet stadgade faktiskt att stridsåtgärder måste godkännas på högsta nivå och tog därmed ifrån arbetarna initiativet. Och ”på högsta nivå” var man extremt ovillig till strid eftersom man var garanterad löneökningar i vilket fall som helst. Alltså spred sig en kultur av konflikträdsla i hela samhället. Den drabbade även socialdemokraterna.

  Antagligen är jag mindre upprörd än du för att jag aldrig har hyst några illusioner.

 • Kenta

  Jan Wiklund: Tänker strategiskt är precis vad jag gör eftersom strategi handlar om långsiktighet och slutsatsen av detta ”strategiska tänkande” är att nu får det fan vara nog och dags att göra nåt.

  Jag är emot kapitalismen. Saltsjöbadsavtalet var inget steg i avskaffandet av kapitalismen utan, om man ska va lite jävla elak, ett sätt för kapitalistsvinen att köpa arbetarna. Nu vet jag att folk hade det för jävligt på den tiden så jag gaggar inte om det utan det var kanske bra då. Det jag säger nu är att vi nån gång måste kunna ta nästa steg. Om Saltsjöbadsavtalet ledde till konfliktsrädsla för över 70 år sedan finns det väl för helvete inget som säger att vi måste va konflikträdda idag. Konflikträdslan gynnar bara kapitalet och deras förbannade sosselakejer.

  Som det ser ut idag och som det sett ut åtminstone dom 30 senaste åren har sosseljävlarna stött kapitalismen. Hela tiden rör dom sig åt höger och dom har inte ett piss i sitt jävla program som säger att kapitalismen ska avskaffas. Sossarna är därför totalt värdelösa för oss som vill ha ett helt annat solidariskt samhälle och därför tycker jag att hederliga och övertygade vänstermänniskor, det finns många i vänsterpartiet, ska hålla sig så långt borta från sossejävlarna som det bara går.