Göteborgs stad betalar ut svarta pengar

En entreprenör, ett enmansföretag med traktor, som ska sköta snöröjning och renhållning av gatorna har enligt fakturorna till Park och natur-förvaltningen stått för 31% av kostnaderna för renhållningen och snöröjningen i centrala Göteborg och för 28% av arbetstimmarna. Totalt fanns det 37 olika inhyrda entreprenörer under 2009. Han ska enligt uppgifterna ha arbetat 11 timmar om dan, varje dag, hela året. Det är naturligtvis inte rimligt.

Jag misstänker starkt att denne person kan vara den som sköter renhållningen och snöröjningen i det område där jag bor. Nån renhållning/ogräsrensning sker i stort sett aldrig. Jag har aldrig sett ett enda renhållningsfordon utom när storstädningen görs på våren. Men den sköts inte av någon enmansföretagare. Inte heller snöröjningen sköts som den ska. Ofta får man vänta upp till en vecka efter ett snöfall innan traktorn kommer och plogar.

För mig är det uppenbart att det inte finns någon som helst trovärdighet i uppgifterna om att han skulle arbeta 11 timmar om dan året runt. Det är mycket förvånande att en representant för stadsmiljöenheten Centrum/Väster anser att fakturorna är rimliga:

Olle Dahlin är chef på stadsmiljöenheten Centrum/Väster och har attesterat merparten av utbetalningarna till den aktuelle entreprenören.

– Är man energisk så kan man jobba så mycket, säger Olle Dahlin. Jag tvivlar inte det minsta på att det är riktiga timmar.

Gör de inga som helst kontroller av verkligheten?

Mannen, som har en enskild firma, har alltså fakturerat 3,1 miljoner samtidigt som han enbart redovisar en inkomst på 227 000 kronor. Göteborgs park och naturförvaltng har alltså i praktiken betalat ut svarta pengar. Mannen har smitit med skatten och uppenbarligen överfakturerat. För det förstnämnda är han nu polisanmäld. En mycket ovanlig sak.

Det förefaller som om det faktiskt hade varit bättre om kommunen skött det hela själva. Haft anställda som gjort jobbet. Då hade det knappast blivit överfakturerat och ingen hade smitit med skatten. Det hade blivit billigare än alla dessa idiotiska upphandlingar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements