Piratverksamhet och överlagt mord från Israels sida

Det är vad Mattias Gardell hävdar att Israel ägnat sig år när man angrep den humantiära hjälpkonvojen Freedom Flotilla och Ship to Gazas olika fartyg:

Mattias Gardell och hans hustru Edda Manga var ombord på det turkiska fartyget Mavi Marmara, där minst nio människor dödades av israeliska soldater. Han såg inte dödandet med egna ögon, men fanns i mediarummet och på det däcket där utsändningarna pågick.

– Israelerna begick överlagda mord. Det var kommandosoldater med lasersikten. Två människor dödades med skott i pannan, en sköts i bakhuvudet och en i bröstet. Flera av de dödade var journalister. Jag såg en av kropparna och hörde många samstämmiga vittnesmål, säger Mattias Gardell i telefon från Istanbul till TT.

– Först kom specialstyrkor med tystgående båtar. Då använde försvararna på vår båt brandslangar och gjorde det omöjligt för israelerna att borda. Några soldater togs till fånga. En Uzi och en pistol beslagtogs, tömdes på ammunition och kastades i havet. Vi ville med alla medel visa att det var en fredlig aktion och att vi inte hade vapen, säger Gardell.

– Sedan kom fallskärmsjägare i fyra helikoptrar och de sköt skarpt redan när de var i luften, säger han.

är det så att några personer dödats med skott i pannan så är det i all fall ingen olyckshändelse och inget plötsligt dödande i ett tumult. Det handlr då inte om någon skottlossning på grund av att soldaterna befann sig i nåt trängt läge. Utan kort och gott om överlagt mord. är det så attd et var journalsiter man gick för att döda så var det mord som ett led i ett försök att tysta mediarösterna och vittnesmålen från fartyget Mavi Marmar. Förutom piratdåd och mord så är det hela också ett uppnabrt brott mot internatinell rätt och mot demokrati och yttrandefrihet. Det spelar i det fallet ingen roll vad rasisten Lysén har att anföra i ämnet. Han saknar totalt all trovärdighet.

Intressant?
Bloggat: Andrea Doria, Röda Berget,
Borgarmedia: SVD1, 2, DN1, 2, GP, EX, AB, VG1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Israel anklagar Mattias Gardell för ”olaga intrång” « Röda Berget()

 • Pingback: “Nästa gång blir det dig vi spränger!” : Motbilder()

 • martin

  Man kan förutsätta att de hade order att stoppa båtarna med vilka medel som helst. Men detta faktum lär dock inte hindra fanatiker att göra fantastiska lingvistiska och retoriska krumbukter för att skydda Israel från all form av kritik. Det är skrämmande att se hur somliga kan för sig själva kan rättfärdiga Israels handlande med hur tunna argument som helst.

 • Thomas

  Inte för att för en sekund försvara Israels övervåld, men Gardells beskrivning är en rätt bra bit från icke-våld.

  Skeppet blir alltså bordat av kommandosoldater, men aktivisterna ”tar dem tillfånga” och man ”beslagtar” deras vapen.

  Jag har svårt att tänka mig att kustjägare frivilligt lämnar ifrån sig sina vapen, och då återstår faktiskt bara alternativet att besättningen på Mavi Marmara själva började med att använda våld för att komma igenom blockaden, vilket tyvärr ligger närmare vad Israel sagt om händelsen…

  • Anders_S

   Thomas: Ja det var ju väldigt lätt att ta vapnen ifrån de som sköt från fartygen och helikoptraran innan det fanns några soldater ombord. Hur tänker du egentligen? Det sköts innan det fanns soldater ombord. De första som dog, dog innan det fanns soldater ombord. Att folk som just sett sina kamrater dödas försöker försvara sig är kanske inte så underligt. Dessutom ska man ha klart för sig att Israel inte hade någon som helst rätt att skjuta på eller att borda fartygen.

   Israel angrep olagligt, Israliska soldater bordade olagligt. Det kallas piratdåd och de som bordar för pirater.
   Soldater sköt från helikoptrar och fartyg innan soldater fanns på fartyget. Folk dog innan soldater fanns på fartyget. Det borde väl kallas mord antar jag.
   Folks som blir bordade av pirater har rätt att försvara sig med de medel som står till buds.
   Israel tillfångatog och kidnappade en mängd civila och journalister. Det är olagligt vad jag kan förstå.

   Så Israel har tycks ha begått en mängd brott, men aktivisterna inga. Vem är det som bär skulden?

 • martin

  Thomas,
  du använder ordet övervåld och ställer dig därmed helt på Israels sida. Ordet antyder att våld på något sätt var rättfärdigat/nödvändigt. Något som man kan läsa på Kerstins blogg.

  Ditt enda problem verkar således vara antalet döda inget annat.

 • profanum_vulgus

  Thomas:
  De vapen de fick tag på slängde de ju i havet, ville de ha konfrontation så skulle de väl ha skjutit på Piraterna med dem.

 • Pingback: Sverige måste reagera mot Israels angrepp! | Mullvaden()