En rapport som European Coalition on Oil in Sudan (sammanslutning av ett 50-tal europeiska NGO:er) står bakom menar att Lundin Oil (Lundin Petroleum) inklusive deras olika styrelsemedlemmar har gjort sig skyldiga till krigsbrott:
Bakgrunden är att 10 000 människor dödades och nära 200 000 tvingades på flykt i södra Sudan under 1997-2003. Sudanesiska soldater i samarbete med milis angrep och jagade bort civilbefolkningen i områden för att bolagen skulle kunna utvinna olja, enligt rapporten som ett 50-tal frivilligorganisationer i European Coalition on Oil in Sudan står bakom.
En av rapportförfattarna, Egbert Wesserlink, betonar att Lundin Petroleum inte utfört de misstänkta övergreppen. Enligt honom hyrde man i stället in sudanesiska officerare.
– Vår slutsats är att Lundin bidragit till att det blev krig i området och inte till fred och utveckling som de själva hävdar, säger han till Ekot i Sveriges Radio.
Oljebolagen Petronas och OMV var Lundins samarbetspartner i Sudan, och i rapporten hävdas att företagen tidigt fick hjälp av sudanesiska armén och regeringstrogna miliser för att bekämpa andra milisgrupper som försökte stoppa oljeutvinningen.
– Det är inte trovärdigt när Lundin säger att de inte kände till grymheterna och kriget i området, säger Wesserlink apropå att Lundin Petroleum i ett e-brev tillbakavisat anklagelserna.
Carl Bildt, som varit styrelsemedlem i Lundin Oil, vägrar uttala sig i frågan. Men såväl den svenska regeringen och Lundin Petroleum menar att man inte har gjort sig skyldiga till några människorättsbrott. Så här skriver Ian Lundin på företagets hemsida:
Vi bestrider återigen bestämt alla påståenden om och slutsatser avseende missgärningar som i rapporten hänförs till Lundin Petroleum. Vi är starkt övertygade om att vår verksamhet bidrog till fred och utveckling i Sudan.
[…]
Det övergripande fredsavtalet (Comprehensive Peace Agreement (CPA)) som undertecknades mellan Sudans regering och södra Sudans företrädare år 2005 bestyrkte vår uppfattning att en hållbar fred kan uppnås genom oljeverksamhet. Fredsavtalet har hållit, trots de många utmaningarna med att få tidigare motståndare att arbeta tillsammans för landets och dess befolknings bästa. Samtliga ansträngningar bör nu inriktas på att bistå parterna i denna svåra försoningsprocess.
Uttalandet är längre, men det cietarde är de viktiga bitarna. SOm jag ser det innehåller det inget annat än svammel som inte bevisar något och inte säger någto om Lundin Petroleum är skyldiga eller inte. Det är ett ”snälla, tro på oss för vi är Lundin Oil och vi är jättesnälla”-uttalande.
För mig är bara det faktum att företaget bedrivit verksamhet i ett område där mängder med folk och dödats och etnisk rensning mycket suspekt.
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om Sudan, Olja, Lundin Oil, Lundin Petroleum, Carl Bildt, Krigsbrott, Människorättsbrott, Ian Lundin, Samhälle, Ekonomi, Krig, Politik
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Och den gubben kvalificerar sig till att sköta Sveriges utrikespolitik utan att ta hänsyn till egna intressen, det är nästan mer sannolikt att tomten finns