Dokumenterade krigsbrott i Afghanistan

Enligt Wikileaks talesman Julian Assange finns det förmodligen dokumenterade krigsbrott i materialet man har från Afghanistan och de US-amerikanska trupperna där. Ja, inte bara om och från dem förstås, utan också om andra länders trupper och eventuella krigsbrott.

Mona Sahlins besök i Afghanistan framstår nu inte bara som olämpligt och politiskt felaktigt utan också som otroligt dåligt tajmat. Vilket man kanske inte kan anklaga Sahlin och socialdemokraterna för. Men hade hon aldrig planerat åka dit, vilket naturligtvis hade varit det riktiga, hade det inte heller uppstått nåt problem med dålig tajmning. Det kan inte innebära nåt positivt i opinionen för socialdemokraterna.

Läs dokumenten.

Det är hög tid att ockupationstrupperna dras bort från Afghanistan. De gör ingen nytta där. Utan snarare motsatsen.

Intressant?
Bloggat: LOKE, Röda berget, Röda Malmö, Krassman, Björnbrum, Badlands,
I media: NYT1, 2, 3, Guardian1, 2, 3, Spiegel1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Leif

  Har lite svårt att koppla ihop att det kapitalistiska landet USA kan bedriva och ha råd med detta mycket kostsamma och meningslösa krig.
  Det betalas med statliga pengar som man fått genom skatter.
  Mycket av resultatet av kriget verkar vara också att det fött nya USA-hatare och talibaner.

 • ”Förmodlingen” är fel ord. Det finns uttryckligt beskrivet i dokumenten hur polska soldater utför en hämndattack mot en by och attackerar ett bröllop, allt efter att de blivit attackerade med hjälp av vägbomb.

  Soldaterna står förövrigt inför rätta i Polen nu, så detta var redan känt.

 • Pragmatikern

  ”Mona Sahlins besök i Afghanistan framstår nu inte bara som olämpligt och politiskt felaktigt utan också som otroligt dåligt tajmat.”

  Jag förstår inte riktigt varför det skulle vara så fel av Sahlin att åka till Afghanistan. Man kan alltid diskutera ”tajming” men utrikespolitik är något långsiktigt och Afghanistanfrågan är bland de övre punkterna på vår utrikespolitiska agenda.

  Att skaffa sig kunskaper på ort och ställe är, som jag ser det, något konstruktivt, som kompletterar vår, ibland ganska uppskruvade, inhemska diskussion. En diskussion som sker kanske 5-600 mil från händelsernas centrum. Jag tror också vi måste kunna lita på Sahlins omdöme när det gäller att ta till sig och bedöma sina intryck.

  • Anders_S

   Pragmatikern: Det finns redan tillräckligt mycket information för att dra tillbaka trupperna. Det behöver man inte besöka Afghanistan för att veta.

 • Det är då också en märklig uppfattning att man måste vara där för att begripa något. Ungefär som det sas av vissa på apartheidmotståndets tid, att dom enda som visste nog för att ta ställning var den vita minoriteten i Sydafrika.

  Om det vore sant skulle ingen idag levande person kunna säga något om vare sig Hitlers eller Stalins dödsläger.

  Kanske är det till och med enklare att komma fram till en balanserad uppfattning efter att ha tagit del av dokument och bevis och begrundat dom på sin kammare. Det är i alla fall så rättsväsendet fungerar. Rätten anses mer kapabel att besluta än såväl brottsling och brottsoffer som polis.

 • Pingback: Nato ut ur Afghanistan()

 • Lars

  Läste i dagens GP att det fanns dokument som avslöjade att talibaner kommit över svenskt krigsmateriel, bl.a. minor. Använder Svensk trupp minor i Afganistan? Mot talibanernas fordon? Eller, mer troligt, mot talibaner till fots? Är detta överhuvudtaget tillåtet för svensk militär, med antipersonella minor?