Om folkpartiets förslag om lagstiftning mot något de kallar digitalt ofredande skulle gå igenom skulle jag förmodligen inte ha något annat alternativ än att lägga ner min blogg. Det finns liksom ingen möjlighet för mig att driva den anonymt vilket är ett alternativ för mindre kända bloggare.
Varför skulle det bli så om folkpartisternas förslag gick igenom? Jo, jag skulle bli anmäld av diverse resurstarka personer om och om igen, för att jag nämnt deras namn i samband med att jag också nämnt ordet brott i ett inlägg, för att jag skrivit att de samarbetat med en brottsling nån gån osv. Dessa resurstarka personer jag skriver om, finanseliten, spekulanter, fifflare och gängkriminella är folk som skulle anmäla mig till förbannelse och jag skulle inte ha tid eller möjlighet att försvara mig. Detta trots att anmälningarna till 100% skulle vara utan fog. Jag mobbar ingen. Och det jag skriver följer helt både PUL och andra lagar som reglerar vad man får skriva och inte skriva (jag har anmälts några gånger för brott mot PUL, men det har inte ens tagits upp till utredning så vitt jag känner till, förutom i ett fall som lades ner med en gång)
Det som de folkpartistiska förslagsställarna vill komma åt, mobbning, trakasserier, förtal, är olagligt redan idag och det kan anmälas idag:
Ett viktigt steg vore att införa brottsrubriceringen digitalt ofredande som en modern brottsrubricering som skulle kunna innefatta ofredande genom spridning av nakenbilder eller kränkande bilder utan tillstånd och författande av kränkande och nedsättande omdömen om andra i en digital miljö i syfte att såra.
Det skulle även kunna inkludera att bilda eller delta i grupper på nätet som syftar till att kränka en annan person. Självklart måste en sådan lag utredas mycket noggrant innan den kan genomföras men det är tydligt att dagens lag om ofredande med sina referenser till att sätta krokben eller knuffa någon inte är anpassad till dagens verklighet.
Det är troligt att anonymiteten bidrar till att många är beredda att vräka ur sig vilka elakheter som helst via nätet eller annan form av elektronisk kommunikation. Det är därför också rimligt att ifrågasätta om det verkligen är rimligt att skydda denna anonymitet just vad gäller digitalt ofredande. Vi menar att det finns anledning att ge polis och åklagare möjlighet att begära ut de IP-adresser som ligger bakom digitalt ofredande, vilket är i princip omöjligt idag vid denna typ av kränkningar.
Visst kan det vara svårt att ta reda på vem som döljer bakom ett visst ip-nummer eller inte (Mmen ip-numren i sig själva brukar inte vara så svåra att få reda på). Vem som ansvarar för en viss sajt eller Facebooksida är svårt att ta fram. På Facebook, WordPress.com eller Blogger kan man ju i princip uppge vad som helst när man registrerar sig och det är inte mycket svensk lagstiftning kan göra åt det. Det spelar därvidlag ingen roll om vi har en lag mot ”digitalt ofredande” eller inte.
En lagstiftning om ”digitalt ofredande” i Sverige skule förmodligen inte påverka nåt alls vad det gäller det som folkpartisterna vill komma åt. Men det skulle stänga helt legtitima och lagliga sajter på löpande band.
Folkpartiet fortsätter med sin integritetskränkande repressions- och övervakningslinje som också innebär begränsningar av yttrandefriheten.
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om Folkpartiet, Digitalt ofredande, Ofredande, Brott, Integritet, Yttranfrihet, Övervakning, Repression, Internet, Demokrati, Samhälle, Politik
Socialistiska Partiet för ett fritt och frihetligt samhälle.
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Anders: I England används lagarna precis så. Lagar som ögonskenligen skrivits för att skydda folk mot trakasserier används av företag för att komma åt folk som kritiserar deras skumma verksamheter och av regeringen för att komma åt regeringskritiker. Se t.ex. http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2009/feb/05/anti-stalking-liberty-central
Från många håll, t ex inom EU, men även från USA och Kina kommer förslag som syftar till att förbjuda anonymitet, både privat kommunikation där inte myndigheten vet vilka som kommunicerar samt att uttrycka åsikter anonymt, t ex via bloggar.
Om Fp medvetet strävar mot ännu ett steg av totalitär övervakning eller bara dumt upprepar något de hört någon annan tycka utan att förstå är inte så lätt att veta.
Förhoppningsvis kommer Fp på rätt sida av 4%-spärren!
Månkaninen: Men detta förslag förhindrar ingen anonymitet. Däremot slår det mot icke-anonyma bloggar som min och förhindrar i princip vår verksamhet.