Forskare i Finland har konstaterat att vitamin B12 skyddar mot alzheimer. B12 finns bara i animaliska produkter och det innebär i så fall ett problem för veganer. Om dessa inte äter vitaminstillskott (och hur naturligt är det?) så få de alltså B12-brist vilketenligt den finska studien ger ökad risk för alzheimer.
Med tanke på att det finns en hel del veganer, som ju inte äter något animaliskt, bland unga människor idag så kan man kanske vänta sig att det om 40-50 år finns betydligt fler människor med alzheimer än idag. Det är uppenbarligen inte förenligt med naturen att vara vegan. I all fall inte om studien i Finland kommit till rätt slutsatser.
Inte heller bör vi laga mat i mikro. Enligt forskningen förstörs många vitaminer då. Så den utveckling vi ser på många ådlsringsboenden med färdiglagad mat som väms upp i mikron är inte bra.
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om B12, Åldringsvård, Mikromat, Veganer, Alzheimer, Sjukdomar, Hälsa, Mat, Samhälle, Politik
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
b 12 kan produceras i tolvfingertarmen, men eftersom behovet inte varit stort av det, inte alla människor göra det. det var alltså naturligt förut att vara vegan.
George: Förut? När då? För 1 miljon år sen? Jag tvivlar på att du har något som helst belägg för det påståendet. Men det spelar heller ingen roll. Människan som människan ser ut idag är inte anpassad till en kost utan animaliska produkter.
Eftersom människan har 4 rovtänder precis som ett lejon, kan man utgâ frân att nâgra procent av maten skall bestâ av animaliska produkter.
Människan är matkedjans främsta predatör – hittills……….:)
Det finns inget som talar för att förhistoriska människor varit veganer. Det finns en stor överlevnadsfördel med att stoppa i sej animaliskt protein vilket styrks av arkeologiska data.
T ex från den i tusentals år totalt dominerande herdekulturen i södra halvan av Sverige finns ett tydligt samband mellan klass, boskapsägare eller ej, och livslängd och kroppstorlek. De med mycket kor blev äldre och tydligt längre enligt t ex östgötskt gravmaterial från brons- och äldre järnålder. Överlevnadsvärdet i att hålla nötboskap har varit så starkt att den i många av världens folkgrupper dominerande mjölkintoleransen har, genom darwinistiskt genetiskt urval, på relativt kort tid sållats bort och ersatts av en mjölktolerans hos ca 95 % av nordens bondefolk.
Nötboskapen och människan kan sägas ha levt, och lever i norra Europa, i en slags symbios som helt präglat historiskt kosthåll och nästan alla ekosystem. Bryt det bandet och vi får potentiella näringsproblem och massutplåning av biologisk mångfald i våra backar.
Och även våra närmaste släktingar bland aporna (som vi skilde oss från för 7 miljoner år sen om jag minns rätt) äter visserligen mest vegetarisk kost men dessutom en del köttillskott. Så nog är vi allätare allt.
Kanske är apornas mat rätt – mest vegatariskt men med lite köttillskott?
Jan, mest vegetraiskt, men med köttillskott är nog en bra beskrivning av vad vi bör äta.
Apropå mikro: Man kan ha många synpunkter på mikrovågsugnar, men de förstör inte mer vitaminer än vad vanlig kokning gör. Ryktet om att mikrovågsugnar förstör vitaminer är baserade på undersökningar i vilka man tillagade mat i mikrovågsugn under extremt långt tid. I princip motsvarande att koka potatis i långt över en timma på den vanliga spisen.
Att värma mat (i mikro eller vanlig ugn) som har tillagats vid ett tidigare tillfälle är naturligtvis mindre bra än att servera mat som är nylagad. Varje cykel av nedkylning, förvaring och uppvärmning försämrar näringsinnehållet.
Lars-Gunnar: Tack för klargörandet.
Mer om mikro:
GPs ledarsida skriver idag:
”Forskning från Japan visar nämligen att vitaminer, såsom B12, delvis förstörs vid uppvärmning i mikro.”
Men Råd och Rön nr 8/2010 testade mikrovågsugnar, och under rubriken ”Myter om mikron” läste jag:
”Ända sedan mikrovågsugnen introducerades har den omgärdats av myter. En av de mest seglivade myterna är att mat som värms i mikron förlorar mer näring än om man värmer den på spisen.”
…
”– Jag har läst den studie där de kom fram till att vitamin B12 slås ut av mikrovågsugnen. Forskarna hade mikrat 10 gram kött i fem minuter på 500 W, och kommit fram att det inte fanns något vitamin kvar. Men jag är förvånad över att det fanns något kvar över huvud taget när man värmer så länge, säger Irene Mattisson, som är nutritionist på Livsmedelsverket.”
…
”det handlar om hur mycket man värmer maten, inte på vilket sätt maten värms.”
Hela texten på
http://www.radron.se/templates/ProduktTest____4205.aspx
(men det krävs troligen inloggning med prenumerationsnummer)
För den som vill ha lite mer grafiska bevis över hur illa mikromat är för kroppen så kan ni ta och vattna era krukväxter med mikrat vatten i 2-3 veckor (låt det svalna först of course). Ni kommer bli.. hmm .. förskräckta av resultatet, tror jag.. 😉
Jo’el: jag är en erfaren odlare och tror (vet) rent ut sagt att du är ute och cyklar. Inget i rent vatten påverkas permanent av mikrovärmning. Inte mer än kokning gör. Du kan förstöra organiska gödningsämnen både med kokning och mikring men inte rent vatten. Det är H20 ( plus mineraler i vissa fall) och inget annat flum. Det har inget minne av virvling, kokning eller mikring. Du vet inte vad du snackar om. Antroposof ??