Meningslös utredning av USA:s övervakning

Utredningen kring USA:s övervakning av svenska medborgare i Sverige genomförs på ett sådant sätt att USA styr all information. Det verkar alltså som om Säpo helt enkelt frågar USA och US-amerikanska underrättelsetjänster som DIA och CIA vad de gjort och inte gjort. Svaren blir förstås att USA har hållit sig till det regelverk som finns. Utredningen blir meningslös.

Den här övervakningen organiserades upp under år 2000, förmodligen som en del i förberedelserna för George Bush besök i Sverige året efter. Hur det kan ha gått till och vem som kan ha varit ansvarig beskrivs i Hans Abrahamssons bok En delad värld. Därefter fortsatte övervakningen på grund av händelserna den 11 september år 2001.

Det är faktiskt möjligt att det icke-befintliga terrorhotet mot Göteborg varit ett försök från USA och dess säkerhetstjänster att avleda uppmärksamheten från ett avslöjande som USA visste var på väg. Genom att lura göteborgspolisen försökte man få fokus på nåt annat än USA:s olagligheter och övervakning. Terrorhotet skulle också ha kunnat användas som ett skäl till att USA:s övervakning var nödvändig. Men då hade man förstås behövt vara lite skickligare än man nu var och man borde alltså ha vidtagit åtgärder för att göra hotet trovärdigt. Nu blev det bara pannkaka av det påhittade bombhotet mot Göteborg och det finns ingen ursäkt att ta till för USA när det gäller övervakningen i Sverige.

Om olagligheter begåtts från USA:s sida kommer inga US-amerikanska säkerhetsagenter att åtalas då de har diplomatisk immunitet. Däremot kan svenska uppgiftslämnare åtala. Sådan har bevisligen funnits i Norge och säkerligen också i Sverige. Och om någon svensk myndighet varit inblandad så är det inte Säpo, inte justitieministern, utan MUST (IB, numera KSI inom MUST) var organiserat inom/ihop med MUST:s föregångare, Fst/Säk och Fst/Und) och eventuellt försvarsministern. Jag undrar varför ingen journalist skriver om det?

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements