Finanselitens löner – Wallenbergarna i topp

Svenska Dagbladet listar idag den svenska finanselitens löner under förra året. Inte helt förvånande hamnar Wallenbergarna i topp. Mest tjänade Marcus Wallenberg som är ordförande i SEB som ju kontrolleras av familjen. Hans farbror, Peter Wallenberg tjänar 19,2 miljoner trots att han är sådär en 80 år gammal. Peter Wallenbergs två söner Jacob Wallenberg och Peter Wallenberg Jr tjänar bara 11,07 respektive 7 miljoner. Jacob Wallenberg är ordförande i Investor och Peter Wallenberg Jr är ordförande i Knut & Alice Wallenbergs stiftelse såväl som i maktbolaget FAM som kontrollerar de stora familjestiftelsernas placeringar och kapital.

Av de 10 finansmän som tjänar mest tillhör 4 stycken finansfamiljen Wallenberg. Antingen som varande familjemedlemmar eller som betalda hantlangare som Börje Ekholm:

  • Marcus Wallenberg, 19,5
  • Peter Wallenberg, 19,2
  • Börje Ekholm 12,2, VD Investor
  • Per Hillerström, 11,8, nordenchef Morgan Stanley
  • Jacob Wallenberg, 11,07
  • Tom Hedelius, 10,4, tid. ordf. Industrivärden
  • Fredrik Crafoord, 10,4, HQ Bank
  • Lars Grönstedt, 9,7, tid. ordf. Handelsbanken
  • Michael Wolf, 9,7, VD Swedbank
  • Jesper Kärrbrink, 8,9, Eniro

Andra som arbetar för Wallenbergsfären på SVD:s lista är Annika Falkengren, VD i SEB och Conni Jonsson på riskkapitalbolaget EQT. De tjänade 8,6 respektive 3,9 miljoner. Där återfinns också Claes Dahlbäck som tjänade 6,8 miljoner.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements