Terrornojan i Europa

Det går ett spöke över Europa. Det är terrornojans spöke. Ett spöke som får göteborgspolisen att hysteriskt varna för bombdåd, ett spöke som gör att oskyldiga arresteras överallt i världsdelen. Förra året var det ett, säger 1, terroristdåd i Europa med muslimska förtecken.  Men det var 40 terroristdåd som vänstern stod för, 4 som högern stod för och 237 som nationalistiska separatister utförde.

Men terrornojan drabbar inte korsikaner, irländare, basker eller katalaner, terrornojan drabbar inte vänstern och inte heller högern. Terrornojan drabbar en grupp som i praktiken faktiskt inte utför något större antal terrorbrott, europas muslimska minoritet. De grips, fängslas, förföljs, avlyssnas och övervakas. De flesta som grips frisläpps dock och är oskyldiga till vad de misstänkts för.

Det är inte acceptabelt ur demokratisk synpunkt att människor arresteras, misstänks, grips osv för att de till hör en viss minoritetsgrupp i samhället. Det är inte bara terrornoja detta handlar om. Det handlar också om rasism, den rasism som brukar kallas islamofobi. Och även den sjukan går som en farsot över Europa, med islamofoba partier som poppar upp och tar sig in parlament. Det är en farsot som saknar grund, som saknar logik , som saknar stöd i verkligheten.

Det går två spöken lösa i Europa, två spöken som närs av varandra, terrornoja och islamofobi. Men spöken går att bekämpa och det måste vi göra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Terrorister gripna i Antwerpen ?()

 • Jonas

  Du länkar från dagens DN-artikel om Lars Vilks. Men Lars Vilks har faktiskt utsatts för mordbrandsattack. Även den danske tecknaren har utsatts för mordförsök. Så helt inbillat verkar det trots allt inte vara.

  • Anders_S

   Jonas. Men det där är inga terroristbrott. Utan helt vanliga jävla brott.

 • amin

  Bra skrivet