Vänsterbomber i Italien och bombnoja i Stockholm och Oslo

I Italien har en anarkistgrupp tagit på sig de senaste bombdåden mot Schweiz och Chiles ambassader. Vänsterterrorism är fortfarande ett större problem för Europa (fast i jämförelse med hur det var på 1970-talet och 1980-talet så är det inget problem alls) än vad terrorism med muslimska fundamentalistiska förtecken är. Men allra vanligast är fortfarande terrorism med nationalistiskt och separatistiskt ursprung. Främst handlar det då om Baskien, Korsika och Irland (Nordirland).

I Stockholm och Oslo har bombnojan samtidigt slagit till mitt i julen och orsakat utrymning av Kungsträdgårdens tunnelbanestation i den förstnämnda staden och Gardermoens station i den andra. Det återstår att se om det i Stockholm handlar om en riktig bomb, ett falskt larm eller nåt som är tänkt att skrämma utan att vara en bomb.  I Oslo verkar det ha varit falskt larm.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Terroristerna som inte finns slår till igen « Röda Berget()

 • Pingback: Motståndets år !()

 • achtungbitte

  med tanke på att Italien har en ganska diger historia av högerextremister som begår terrordåd under vänsterflagg, och agent provocateurs, så är det kanske lite för tidigt för att tvärsäkert avgöra vilka som är de skyldiga denna gång? eller vilka som för den delen var det än om det hade varit judar som blivit beskyllda av legio nord, hade du varit lika hastig då att ta anklagelserna på allvar?

  • achtungbitte: Det är ganska troligt att det är en anarkistgrupp. Detta eftersom det var en grekisk anarkistgrupp som skickade bomber nyligen. Det finns mycket goda kontakter mellan grekiska och italienska anarkister. Men det måste naturligtvis inte vara det. Tidsbrist (jul) och lite annat gjorde att jag inte ville elaborera mer om detta. Men nu var liksom inte mitt syfte med inlägget att nödvändigtvis slu00e5 fast att det var anarkister utan nu00e5t helt annat. Därför känns din invändning lite smula löjligt futtig.

   • achtungbitte

    anders: uppgiften att en italiensk grupp tagit på sig ansvaret kommer inte från någon känd grupp. snarare tvärtom. från en grupp som ingen hört talas om innan.
    uppgiften att anarkister _nog_ låg bakom bomben kom från italiens justitieminister, som tillhör lega nord. och efter det så gick polisen ut med att de i anslutning till bombningen hittat en ask med en lapp där det stod ”länge leve anarkin”. undertecknad av en som sagt hitills okänd anarkistorganisation.
    om du anser att det är en futtig invändning så är du välkommen att tycka det.
    vad gäller att beskylla nationalister/separatister fäör att stå för merparten av terrorismen i europa så säger det mer om skillnaden i vad vissa länder väljer att betrakta som terrorism, än faktiskt förekommande terrorism. (spanien som verkar vara skådeplats för merparten av europeisk terrorism sett till den nyligen spridda statistiken väljer bla att lagföra skadegörelse som terrorism)
    i sverige har ett extremt fåtal dömts för terroristbrott, och ser man till brottsstatistiken så har vi INGEN nationalistisk terrorism i sverige. n

    • Anders_S

     Merparten av terrorismen i Europa står separatister och nationalister för. Så enkelt är det. Det handlar om ett par baskiska organisationer (Spanien och Frankrike), ett antal korsikanska och så nordirländska. Nej, i Europols statistik finns ingen vanlig skadegörelse med vad jag kan se. Jag har lästa hela rapporten från Europol, inklusive kommentarer osv (Storbritannien redovisas i det det mesta ev statistiska materialet, men det finns uppgifter i texter och viss statistik). Det spelar ingen roll om man så tog bort hälften av det som rapporteras från Spanien och Frankrike, det skulle ändå bli samma resultat. Nationalism och separatism är de vanligaste orsakerna till terrorism i Europa.

     Vi har ingen terrorism överhuvudtaget i Sverige enligt statistiken.

     Din invändning var futtig eftersom mitt inlägg inte handlade om anarkismen elller deras eventuella skuld till bombdådet i Italien utan handlade om nåt annat, dvs bristen på attentat med annan bakgrund än nationalistisk/separatistisk.

    • Merparten av terrorismen i Europa stu00e5r separatister och nationalister fu00f6r. Su00e5 enkelt u00e4r det. Det handlar om ett par baskiska organisationer (Spanien och Frankrike), ett antal korsikanska och su00e5 nordirlu00e4ndska. Nej, i Europols statistik finns ingen vanlig skadegu00f6relse med vad jag kan se. Jag har lu00e4sta hela rapporten fru00e5n Europol, inklusive kommentarer osv (Storbritannien redovisas i det det mesta ev statistiska materialet, men det finns uppgifter i texter och viss statistik). Det spelar ingen roll om man su00e5 tog bort hu00e4lften av det som rapporteras fru00e5n Spanien och Frankrike, det skulle u00e4ndu00e5 bli samma resultat. Nationalism och separatism u00e4r de vanligaste orsakerna till terrorism i Europa.nnVi har ingen terrorism u00f6verhuvudtaget i Sverige enligt statistiken.nnDin invu00e4ndning var futtig eftersom mitt inlu00e4gg inte handlade om anarkismen elller deras eventuella skuld till bombdu00e5det i Italien utan handlade om nu00e5t annat, dvs bristen pu00e5 attentat med annan bakgrund u00e4n nationalistisk/separatistisk.

 • achtungbitte

  med tanke på att italien har en ganska diger historia av högerextremister som begår terrordåd under vänsterflagg, och agent provocateurs, så är det kanske lite för tidigt för att tvärsäkert avgöra vilka som är de skyldiga denna gång? eller vilka som för den delen var det då.om det hade varit judar som blivit beskyllda av legio nord, hade du varit lika hastig då att ta anklagelserna på allvar?

  • achtungbitte: Det är ganska troligt att det är en anarkistgrupp. Detta eftersom det var en grekisk anarkistgrupp som skickade brevbomber nyligen. Det finns mycket goda kontakter mellan grekiska och italienska anarkister. Men det måste naturligtvis inte vara det. Tidsbrist (jul) och lite annat gjorde att jag inte ville elaborera mer om detta.Men nu var liksom inte mitt syfte med inlägget att nödvändigtvis slå fast att det var anarkister utan nåt helt annat. Därför känns din invändning lite smålöjligt futtig.

   • achtungbitte

    anders: uppgiften att en italiensk grupp tagit på sig ansvaret kommer inte från någon känd grupp. snarare tvärtom. från en grupp som ingen hört talas om innan.
    uppgiften att anarkister _nog_ låg bakom bomben kom från italiens justitieminister, som tillhör lega nord. och efter det så gick polisen ut med att de i anslutning till bombningen hittat en ask med en lapp där det stod ”länge leve anarkin”. undertecknad av en som sagt hitills okänd anarkistorganisation.
    om du anser att det är en futtig invändning så är du välkommen att tycka det.
    vad gäller att beskylla nationalister/separatister fäör att stå för merparten av terrorismen i europa så säger det mer om skillnaden i vad vissa länder väljer att betrakta som terrorism, än faktiskt förekommande terrorism. (spanien som verkar vara skådeplats för merparten av europeisk terrorism sett till den nyligen spridda statistiken väljer bla att lagföra skadegörelse som terrorism)
    i sverige har ett extremt fåtal dömts för terroristbrott, och ser man till brottsstatistiken så har vi INGEN nationalistisk terrorism i sverige.