Upproren i arabvärlden: Fransk minister avgår

Den franska utrikesministern Michèle Alliot-Marie har tvingats avgå då hon hade mycket nära kontakter med den störtade tunisiske diktatorn Ben Ali. Hon erbjöd honom bland annat fransk polishjälp för att slå ner oroligheterna och upproret i Tunisien:

Den konservativa ministern, känd för sin eleganta klädsel, hann bara vara utrikesminister i tre månader. Tidigare har hon dock varit både försvars- och justitieminister.

Hennes erbjudande om hjälp med fransk kravallpolis för att slå ner revolten mot Ben Ali väckte uppseende. När det sedan visade sig att hon hade varit i Tunisien på semester under revolten och flugits med ett jetplan tillhörigt en affärsman med koppling till Ben Alis regim ökade indignationen. Dessutom hade hennes föräldrar köpt en andel i denne affärsmans företag.
– När jag är på semester är jag inte utrikesminister, kontrade Alliot-Marie.
Hon tillkännagav beslutet att avgå i ett brev till presidenten.

Den arabiska revolutionen får på detta sätt konsekvenser långt utanför de arabiska länderna. I själva Tunisien har premiärministern i övergångsregeringen, Mohammed Ghannouchi, tvingats bort av nya stora demonstrationer. Hans anses ha en stark koppling till den gamla Ben Ali-regimen då han varit premiärminister i dennes regeringar sen 1999.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements