Strålningsnivåerna vid det havererade kärnkraftverket Fukushima 1 har återigen ökat och situationen är allt annat än under kontroll. De som arbetade på verket för att försöka kontrollera situationen har fått evakueras igen. Om jag förstått det rätt finns det flera partiella härdsmältor, det har varit brand i bränsleförvaringsbassäng och troligen sprickor i minst en av de tre drabbade reaktorernas reaktorinneslutningar.
I skuggan av den pågående kärnkraftskatastrofen pågår röjnings- och återuppbyggandsarbetet efter jordbävningen och tsunamin. Naturkatastrofer som orsakat betydligt fler dödsfall än kärnkraftsolyckan nånsin kan komma att innebära. 27 000 är dödssiffran för närvarande och det finns 250 000 människor som lever i evakueringscenter etc. Problemet med kärnkraftsolyckan är kanske egentligen främst ett annat. Att delar av Japan riskerar bli obeboeliga och obrukbara för överskådliga framtid. Precis som runt Tjernobyl.
Intressant?
Bloggat: Jinge, Röda Berget,
Borgarmedia: SVD, SVT1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om Fukushima, Kärnkraft, Kränkraftshaveri, Kärnkraftsolycka, Strålning, Radioaktivitet, Tsunami, Jordbävning, Japan, Energi, Miljö, Samhälle, Politik
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Perspektiv: bara i Indien dör varje år 2 miljoner människor av luftföroreningar från fossila bränslen och dylikt. Det är 5 500 per dag… eller 38 000 i veckan… 10 000 fler än jordbävningen/tsuanmin.
Varje år varje år gör utbredningen av Sahara en yta som sammanlagt är minst 100 – 1000 gång större än den förbjudna zonen omkring Tjernobyl obrukbara.
Jo, växthuseffekten och användningen av fossila bränslen är ett allvarligt problem. Men kärnkraft är inte alternativet.
http://www.zaramis.nu/blog/2011/03/14/det-finns-bara-ett-alternativ-lagre-energiforbrukning/