Ytterligare åtal i Sveriges största korruptionshärva

Den största korruptionshärva, största mutaffären, som utretts i Sverige berör kriminalvården och ett antal fängelsebyggen. Både Kriminalvården och Rikspolisstyrelsen är inblandade i härvan. Flera personer har tidigare åtalats, däribland en tidigare fastighetschef inom Kriminalvården.

Nu uppger Dagens Nyheter att en tidigare chef inom rikskriminalpolisen och därefter hög chef inom kriminalvården också åtalas. Han åtalas för grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman. Enligt åtalet ska han ha tagit emot 750.000 kronor för att teckna avtal med ett visst företag för byggnationen av polishuset i Linköping. Avtalet ske enligt åtalet ha lett till att Rikspolisen förlorade minst 8,9 miljoner kronor.

En person som stämmer in på beskrivningen är Lars Nylén som tidigare varit generaldirektör för Kriminalvården och innan dess chef för rikskriminalpolisen. Nylén har tidigare uppgetts som inblandad i muthärvan uatn att vara misstänkt för brott. Han uppges enligt DN ha kritiserats för försvårande av utredning. Den kritik som riktats mot Kriminalvården och Lars Nylén avfärdar denne dock som grundlös. Han är också tveksam till om det begåtts några brott överhuvudtaget.

Den huvudmisstänkte som åtalades i februari i år var arbetskamrat med Nylén på rikskriminalen och det är/var enligt uppgifter vänner. Lars Nylén ska ha ordnat jobbet inom kriminalvården åt den huvudmisstänkte. Nylén har också kritiserats kraftigt för missförhållanden inom kriminalvården. Nylén fick sluta som chef för kriminalvården mycket oväntat i maj 2011. Istället fick han ett nytt jobb på regeringskansliet. Korruptionsutredningen kring kriminalvården hade då pågått ungefär ett år. Om dessa händelser har något samband är oklart.

Det är dock inte Nylén som nu åtalas utan den huvudmisstänkte från det tidigare åtalet som åtalas igen. Han stämmer ju också in på beskrivningen. Denna gång åtalas han för brott han begått då han arbetade inom Rikspolisstyrelsen:

I sin roll som toppchef på Rikspolisstyrelsen ska mannen ha tecknat ett hyresavtal med fastighetsbolaget som ligger bakom bygget av Tornet i Linköping där Rikspolisen har sitt administrativa center.

För att göra det ska han fått 750 000 kronor av fastighetsbolaget, pengar som fördes över till ett företagskonto tillhörande mannens gode vän, en 66-årig man i Valdemarsvik. De misstänka brotten ska ha ägt rum mellan år 2004 och 2005 – åren innan 68-åringen tillträdde sin tjänst på Kriminalvården.

Det tidigare åtalet gällde brott begångna när han arbetade inom Kriminalvården.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements