Fukushima lika allvarligt som Tjernobyl

Det är numera allmänt accepterat att kärnkraftsolyckan i Fukushima haft lika allvarliga konsekvenser som Tjernobylolyckan. Det betyder att det runt det havererade kärnkraftverket finns områden som aldrig (inom överblickbar tid) kommer att vara beboeliga igen. På grund av olyckans allvarliga konsekvenser och kärnkraftverkets fortsatta problem och instabilitet utökas nu också säkerhetsåtgärderna i den stängda zonen med 2 mils omkrets kring Fukushima.

Det inträffade i Fukushima bör naturligtvis få konsekvenser för kärnkraften i hela världen. Kärnkraften har uppenbarligen stora säkerhetsproblem och konsekvenserna av olyckor är så stora att slutsatsen måste bli att kärnkraft nog inte kan vara nåt annat än en parentes i mänsklighetens historia.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Du skriver ”allmänt accepterat” det är intressant. av vilken allmänhet ? och vilka vetenskapliga studier baserar du detta på ?

  För om man tittar på de fakta vi har så är olyckan i fukushima mycket mindre allvarlig än Thernobyl.
  (några exempel: inga strålningsrelaterade dödsfall, mycket mindre utsläpp av radioaktivt matreal, det matreal som har släpts ut är mer kortlivat.)

  Så upp till bevis. vad baserar du dina påståenden på ?

 • Anonym

  Det finns nu massor med trovärdigt material och uttalanden, det är lätt att hitta även. Förloppet är inte slut än och inte heller finns en noggrann kartläggning, men nog går det att nu säga att olyckorna är jämförbara för närområdet. Det totala utsläppet sägs vara 10 procent av Tjernobyl, det förväntas sprida sig mindre globalt och är inom de närmaste milen jämförligt med Tjernobyl och det har tillräckligt mycket Cs 137 för att ses som långlivat.
  Jag har försökt göra en sammanställning av olika uppgifter om dödsfalls konsekvenserna av Tjernobyl som nu är aktuella dels för att göra motsvarande skattningar för Fukushima och dels 25 års jubileet av Tjernobyl. Vad som är mest slående är hur olika skattningarna är och hur lite vi egentligen vet om radioaktiviteten effekter trots att den är lätt att fysiskt mäta och att effekterna av stora doser strålning är väl kända.
  http://daglindgren.blogspot.com/2011/04/tjernobyl-article-about-death-toll-by.html

 • ”inga strålningsrelaterade dödsfall” Hur kan du veta det? För att du inte har läst det på aftonbladet.se?

  ”mycket mindre utsläpp av radioaktivt matreal” Hur kan du veta det? Har du varit ute med geigermätaren?

  ”det matreal som har släpts ut är mer kortlivat” Ja det är säkert rena beach 2011 i Fukushima i sommar. Om det är så jävla ofarligt, hur kommer det sig att japanerna har evakuerat och med jämna mellanrum utvidgar zonen?

  Nej till kärnkraft och ja till slutförvar hemma hos entusiasterna.

 • @ Arbetarperspektiv:
  1) för att jag (via personer jag lita på ) har koll på dels de japanska engelsspråkiga nyheterna dels de internationella redovisningarna av hur mycket strålning som olika personer blivit utsatta för. hitills så har INGEN blivit utsatt för strålning nog för att få strålskador.

  2) Ja om inte alla inblandade (dvs JApans energiorgan, USA’s energiorgan, de internationella energiorganen under FN, och grönärtorna) ljuger kraftigt så finns det faktiskt ordentliga listningar på hur mycket radioaktivt matreal som har spridits. Du kantex kolla på http://nuclearpoweryesplease.org/blog/ som har gått igenom infon varje dag men källhänvisningar och allt. vi talar om utsläpp på runt 10% av thernobyl, och då främst av jod med halveringstid på 8 dagar vilket gör att det inte kommer att vara några problem om ett par veckor till.

  resten förtjänar inte ens ett svar eftesom det bara är påhopp och gytjespridning.

  • 1) Det där låter mest som att du lyssnar på lobbyister. Inte är det direkt någon källa i alla fall.

   2) Är du på allvar? Du länkar verkligen seriöst till en lobbysida?

 • Pingback: Dödens zon runt Fukushima « Röda Berget()

 • felicemaurer

  Christoffer, vi vet ju att två arbetare ådrog sig strålskador då de traskat runt i radioaktivt vatten, det är MINST två fler än INGEN. Det är troligt att många fler tekniker som kämpar i Fukushima kommer att ådra sig allvarliga skador, både fysiska och psykiska. och det ÄR faktiskt lite oseriöst att länka till nuclearpoweryesplease =). Sedan har vad jag förstått även långt mer långlivade ämnen spridits både i havet och över land. Mycket information om konsekvenserna har vi inte fått än.

 • felicemaurer

  Christoffer, vi vet ju att två arbetare ådrog sig strålskador då de traskat runt i radioaktivt vatten, det är MINST två fler än INGEN. Det är troligt att många fler tekniker som kämpar i Fukushima kommer att ådra sig allvarliga skador, både fysiska och psykiska. och det ÄR faktiskt lite oseriöst att länka till nuclearpoweryesplease =). Sedan har vad jag förstått även långt mer långlivade ämnen spridits både i havet och över land. Mycket information om konsekvenserna har vi inte fått än.