När ska Sverige börja avveckla?

I den folkomröstning vi hade om kärnkraften i Sverige så blev resultatet att kärnkraften först skulle användas och sen avvecklas. Tidpunkten för när avvecklingen skulle varit klar har redan passerats, men ingen avveckling är ännu i sikte.

Tyskland har inte haft någon folkomröstning men har nu, i kölvattnet på kärnkraftskatastrofen i Japan, beslutat att avveckla kärnkraften. Den ska vara slutligt avvecklad år 2022.

Frågan är när Sverige följer i Tysklands fotspår? När Sveriges makthavare beslutar sig för att följa folkomröstningsresultatet. Frågan är också när den svenska regeringen inser att vi kan använda Saabs fabrik i Trollhättan till nåt vettigare än att producera bilar med förlust. till nåt vettigare än att pumpa in gemensamma pengar i fickorna på Victor Muller och Vladimir Antonov.

I Trollhättan kan regeringen istället ta initiativ till att exempelvis  tillverka produkter för miljövänlig energiproduktion. Produkter som kunde innebära att den svenska regeringen kunde göra som Tyskland, att avveckla kärnkraften.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Sverige skall inte avveckla.   I alla fall inte pga folkomröstningen.   
  det finns idag ingen anledning att bry sig om en omröstning som
  1) endast gav allternativen ”avveckla” ”avveckla”  och ”avveckla snabbt som fan”   
  2) är så gammal att den inte längre är relevant ur ett demokratiskt perspektiv.
  3) är så överkörd av hur världen har ändrat sig att den inte är relevant ur tekniska och samlällsmässiga perspektiv.

  Tysklands beslut kan vi bara beklaga eftersom det kommer att resultera i mer fosilgas kraftverk och mer kolkraftverk  vilket kommer att döda långt fler mäniskor än vadkärnkraften någonsin har kunnat göra.  och detta i deras ”normla” drift.

  Man kan endast hoppas att antingen så tar tyskarna sitt förnuft till fånga och ändrar sig då mediahysterin ersätts av lite faktakoll, elelr så tar fransmänn och polacker och bygger kärnkraftverk nära gränsen och exporterar miljövänligare el till tyskland.

 • Sverige skall inte avveckla.   I alla fall inte pga folkomröstningen.   
  det finns idag ingen anledning att bry sig om en omröstning som
  1) endast gav allternativen ”avveckla” ”avveckla”  och ”avveckla snabbt som fan”   
  2) är så gammal att den inte längre är relevant ur ett demokratiskt perspektiv.
  3) är så överkörd av hur världen har ändrat sig att den inte är relevant ur tekniska och samlällsmässiga perspektiv.

  Tysklands beslut kan vi bara beklaga eftersom det kommer att resultera i mer fosilgas kraftverk och mer kolkraftverk  vilket kommer att döda långt fler mäniskor än vadkärnkraften någonsin har kunnat göra.  och detta i deras ”normla” drift.

  Man kan endast hoppas att antingen så tar tyskarna sitt förnuft till fånga och ändrar sig då mediahysterin ersätts av lite faktakoll, elelr så tar fransmänn och polacker och bygger kärnkraftverk nära gränsen och exporterar miljövänligare el till tyskland.

 • Henrik S

  När? Sverige började väl avveckla 1999 så vitt jag vet.

  • Nej, man stängde Barsebäck men ökade kapaciteten.

 • Pingback: En Tsunami i Japan stänger 17 reaktorer…… i Tyskland | Endast Fantomen Randiga Kalsonger Har()