Terroristdåd mot norska regeringskansliet

Ett bombdåd har begåtts mot det norska regeringskansliet. Flera personer har dött, men statsministern uppges vara oskadad. Säkerheten har med anledning av det inträffade höjts även i de andra nordiska länderna.

Sannolikt handlar det om ett terroristdåd och om terrorister med muslimskt ursprung och motiv som därmed spelar i samma lag om fascisterna och högerextremisterna, såna som svenska Sverigedemokraterna och norska Fremskrittspartiet, i Europa. Men det kan ju även vara någon annan så vi ska väl inte spekulera alltför vilt.

Terroristdådet kan bara bidra till et mer slutet och intolerant samhälle Det är helt oacceptabelt. Både med ett terroristdåd och med ett mer slutet samhälle. En sådan utveckling måste motarbetas. Låt oss alla arbeta för ett öppnare och friare Europa trots det brutala bombdådet i Norge.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • . .

  Om eventuella terrorister råkar vara muslimer torde väl vara av mindre betydelse? Är det inte så att det oftast är antiimperialister och nationalister som har åsikter om att vissa länder i NATO har trupp i deras hemländer, eller liknande? Att de sedan råkar vara muslimer yttrar sig endast i att de i större utsträckning väljer att vara med själva när det väl sprängs; till skillnad från andra ockuperade länders rörelser, som ETA eller FRA, som istället väljer att kunna göra det igen en annan dag.
  Jag kan hålla med att de spelar i samma liga som de andra du nämner, men det är inte rimligt att samla dem alla som ”muslimska” terrorister lika lite som de vanligaste terroristerna är ”kristna” terrorister (korsikaner, irländare, och basker). Vi borde kalla dem för vad de är. Terrorister från den organisation som tar på sig skulden.

  • Motivet är ju avgörande för om det är nationalistiskt, separatistiskt motiverat eller religiöst motiverat. Det finns gott om terroristbrott, främst i muslimska länder och som drabbar andra muslimer, som är muslimskt (dvs religiöst motiverat). De flesta av dessa dåd utförs av rörelser som också är fascistiska, men inte alltid nationalistiska. Här gäller det att prata som folk gör. Och sen vända det till ett resonemang som vi vill ha. Jag kommer med all säkerhet att skriva många fler inlägg om detta.

   • . .

    Med vad jag vet nu skulle jag säga stadskupp, om det rörde sig om något annat land än Norge. Fattas bara att någon kliver in i riksdagshuset med automatvapen. Eller visar sig med en pansardivision i Oslos utkant.
    Eller så är det antingen frågan om någon ensam galning som har fanatiska åsikter mot Socialdemokrater. Sådana finns det en del av.

    Det är inte alls i moderna terroristgruppernas MO att gå in med ensamma pistolbeväpnade män på politiska läger. Det är helt enkelt inte så man gör! 

    • Den som sköt på Utöya behöver inte ha koppling till Oslo. Det kan vara en reaktion på Oslo. nazist som vill hämnas på sossar för att det var de som släppte in muslimerna som bombade i Oslo. skytten på Utöya är gripen. Han uppges vara blond.

 • Pingback: Nu small det och snillen spekulerar « Varg i Veum()

 • Pingback: Sannolikt inte muslimskt motiverat terroristdåd | Svensson()