Al Shabaab – ingen kul gäng

Al Shabaab och deras milis i Somalia är av allt att döma en otrevlig organisation. Det mesta tyder på att man använder svältkatastrofen Afrikas horn för sina egna syften. Radiostationer och en del talesmän för organisationen har en bisarr och fanatisk retorik där somalier utmålas som offer för resten av världen och för de kristnas strävan efter att utplåna somalierna och deras religion. Man utnyttjar också tillgången till mat för att rekrytera folk till milisen:

Flyktingar som nått huvudstaden Mogadishu och Kenya berättar hur milisen dödar män som försöker fly från hungern, medan andra amputeras som straff. De som låter sig rekryteras skonas däremot.

Man ska samtidigt också ha klart för sig att aversion mot kristna i Somalia till stor del beror på att Etiopien invaderade och ockuperade Somalia under en period. Med stöd av västvärlden.

Enligt uppgifter så tar min in sina skatteintäkter via vägtullar, hamnavgifter, flygplatsavgifter och från export av khat. Khat är en produkt som är narkotikaklassat i Sverige men inte i de flesta länder så det är i allmänhet helt lagligt att exportera och sälja khat. Att kalla det knarksmuggling är alltså rent utav felaktigt. Det sätt som man i övrigt tjänar pengar på är som vilken stat som helst och absolut ingen grund för att kalla organisationen för maffia. Inte heller finns några som helst belägg för att organisationen är en terroristorganisation. Visserligen terroriser man sin egen befolkning, men det finns det många regimer i världen som gör. Det gör dem inte till terrorister.

Men det är definitivt så att al Shabaab är en otrevlig, odemokratisk, religiöst fundamentalistisk organisation som jag inte skulle vilja ta i med tång och det sätt som de hanterar svältkatastrofen verkar var allt annat än trevlig. Snarare helt oacceptabelt och sjukt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Anonym

    Osmakligt Svensson, jag citerar: ”Det sätt som man i övrigt tjänar pengar på är som vilken stat som helst och absolut ingen grund för att kalla organisationen för maffia”!! Man häpnar.

  • Den svenska staten och våra kommuner tjänar pengar på trängselskatter, skatter på all konsumtion, hamnavgifter, flygplatsavgifter, landningsavgifter osv. Ska vi kalla dem maffia också. Kan du försöka reda ut skillnaden på avgifterna som tas ut i södra Somalia av regimen där och de avgifter av samma slag som tas ut av svenska myndigheter? Jag kan inte se någon praktisk och principiella skillnad.

    Däremot finns det en jävla skillnad på andra sätt. Al Shabaab är en organisation som jag inte betraktar som demokratisk eller ens för demokrati. En organisation som jag verkligen ogillar. Södra Somalia är ingen demokrati. Sverige är ett demokratiskt land med en demokratiskt vald regering. Där är det en väsentlig skillnad.

  • Pingback: Floskelfylld ledare i DN om Somalia och Al Shabaab | Svensson()