Avslöjad liberalism

Boknytt
Nina Björk
Fria själar
Wahlström & Widstrand

Avslöjad liberalism

Den dominerande, moderna, västliga, och liberala individualismen, med dess tro på en fri, oberoende, autonom, avkollektiviserad och atomiserad människa, ger en falsk bild av den mänskliga naturen. Det menar feministdebattören Nina Björk i sin skarpa och kritiska analys av liberalismen som ideologi. Hon går dels igenom klassiska liberala texter av John Locke och John Stuart Mill (lysande!), dels gör hon en litteraturanalys av författaren Victoria Benedictsson (gäsp). Och kommer fram till att människan är en av naturen, kroppen och medmänniskor beroende och relationell varelse (evolutionärt social av naturen skulle jag vilja säga). Bokens första halva fann jag mycket läsvärd.

Hans Norebrink

Läs mer: DN, EX1, 2SVD, Dagens Bok, AB, Blaskan, ArbB, Asfaltblomman, Långsambloggen, VS, VI, MV,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

129 kr hos Adlibris

Advertisements