125 procent kött i korven

Korvtillverkare har uppenbarligen bristande matematikkunskaper. En vara, en sak eller ett ämne kan aldrig bestå av mer än 100% av någonting. En korv som innehåller 104% eller 125% kött kan alltså inte finnas. Men det hela är tydligen helt enligt lagen och reglerna. Detta alldeles oavsett om man använt 104 eller 125 gram köttråvara för att tillverka korven. Som Gunnar Wikström på Konsumentverket säger:

KO/Konsumentverket kan inte hitta något beslut eller yttrande i ärendet, men KO-sekretariets jurist, Gunnar Wikström, säger till DN.se att ”matematik och sunt förnuft säger att inget kan innehålla mer än 100 procent och 100 procent är allt”.

– Det vore inget märkligt om de skrev att till 100 kilo korv har använts 104 kilo kött. Men det innebär ju inte att det är 104 procent kött. Ett kilo ketchup innehåller heller inte exempelvis 200 procent tomater bara för att 2 kilo tomater använts vid framställningen av slutprodukten och det är ju slutprodukten man måste utgå från i innehållsförteckningen, säger Gunnar Wikström.

Åke Thuresson på Trångsvikens Chark får nog gå en kurs i matematik för att få sakerna rätt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements