Allvarligt attentat i Liège – inte ett terrordåd

Ett allvarligt attentat har idag ägt rum i Liège i den fransktalande delen av Belgien, det som brukar kallas Vallonien. Det handlar om att någon tycks ha sprängt granater eller eventuellt  angripit en domstolslokal genom att slänga in en chockgranat (flashbang). Därefter utbröt skottlossning. Det kan finnas mer bomber eller granater på platsen och det kan handla om flera gärningsmän.

Enligt myndigheter i Belgien handlar det dock om en gärningsman (han är död) och inget angrepp på domstolsbyggnaden. Det handlar enligt myndigheterna inte heller om ett terrorattentat. Den misstänkt gärningsmannen ska var känd av polisen sen tidigare. Något som lämnar två alternativ, en känd galning eller en känd kriminell. En del uppgifter tyder på det senare och då funderar man ju på om det inte handlar om organiserad brottslighet. Belgien är tillsammans med Nederländerna ett centrum, en hub, för knarksmuggling i Europa. I så fall så bör det ju  ha varit riktat mot nån speciell person eller nåt speciellt mål.

Den förmodat skyldige och döde mannen, Nordine Amrani, ska dock enligt andra uppgifter ha varit kallad till domstolsförhandlingar idag och i så fall har det väl enbart med hans privata situation att göra. Han är tidigare dömd för vapen- och narkotikabrott.

Hittills uppges det att det är 4 döda och omkring 7o skadade.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements