En 44-årig man misshandlades brutalt av fler olika gärningsmän i Ludvika i går kväll. Så brutalt att han avled av sina skador. Även en annan man misshandlades svårt sedan den tredje mannen i den grupp som överfölls lyckades fly från platsen. Den allmänt presenterade bilden är att det var en oprovocerad våldsattack utan någon egentlig förklaring. Det är inte trovärdigt. Inte än i all fall. Alltför lite är känt om offren och gärningsmännen för att kunna göra den typen av ställningstagande.
Det kan handla om att nån av gärningsmännen hade något otalt med nån av de överfallna männen, det kan handla om ett rån som gått snett, om en ordväxling mellan två av männen som spårade ur, kanske vid tillfället, kanske en annan dag på en krog eller en arbetsplats. Kanske handlar det om rasism, homofobi eller nåt annat. Jag finner det sannolikt att det finns en förklaring. Det är inte oförklarigt även om det skulle visa sig vara oprovocerat vid själva tillfället. Men även rån är ju alltid oprovocerade så det som egentligen tycks menas i media är att överfallet, misshandeln och mordet är oförklarligt. Det är det med största sannolikhet inte.
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om Mord, Överfall, Misshandel, Ludvika, Brott, Våld, Samhälle
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Eftersom det inte offentliggörs något signalement på mördarna står det väl ganska klart vad det är.
Oprovocerat eller ej, ingen skall egentligen behöva riskera att bli nedslagen!
Där har du helt rätt. men så har det tyvärr alltid varit i samhällen befolkade av människor. S det lär inte ändra på sig. Då ska vi ändå vet att få länder i världen har en lägre brottslighet än Sverige. Och så har det varit länge, förmodligen 100-tals år.
Anders_S, vilken värld lever du i? Rulla ner till sida 3 och titta på Total Crime! Nu har jag inte ingående tittat på siffrorna, men med Sveriges siffror med tanke på befolkning bör vi vara bland de mest brottsdrabbade länderna i Europa? Du kan ta tex, Schweiz eller Österrike som goda jämförelseländer med tanke på befolkning och säga vad du tror. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-SF-07-015/EN/KS-SF-07-015-EN.PDF
Den enda brott man kan jämföra mellan länder är mord. Där är lagstiftningen likadan och straffen ungefär likadana. I alla andra fall är jämförelser meningslösa. Mordfrekvensen är 1 i Sverige (det sker 90 mord om året i Sverige) och högre i de flesta länder i världen. Anmälningsbenägenheten är också högre i Sverige vilket innebär att det ser värre ut än det är. Så du har fel. Sverige är ett av de land som har lägst brottslighet i Europa. Schweiz, Danmark, och Norge är några andra.
Statistiken du hänvisar till är alltså helt meningslös om man läser den rätt av och inte tar hänsyn till olika lagstiftning. Ette xempel är våldtälkter, hvuddelen avd et som hamnar under det begreppet i Sverige är inte våldtäkter i andra land. i De flesta länder anmäls en mycket liten del av våldtäkterna, medan i Sverige anmäls en betydligt större andel än i andra länder. Då kan det se ut som om vi har hög brottslighet. DU få nog läsa på lite och lära dig att tolka brottsstatistik.
Givetvis har du rätt i att man måste räkna in anmälningsbenägenheten och skillnader i lagstiftning mellan länderna. Vilket jag förstår gör det svårt att fastställa skillnader mellan länder.
Har dock svårt att tro på anmälningsbenägenhet skulle vara hela sanningen bakom stigande brottsstal, utan att där finns en verklig ökning.
Kan inte heller förstå varför svenskar skulle ha högre benägenhet att anmäla en stöld eller misshandel än tex en norrman eller dansk?
Brå själva medger att det saknas undersökningar om förändringar i människors anmälningsbenägenhet, det finns någon undersökning som försöker se skillnader i gruppers anmälningsbenägenhet men inget annat,
(Brå) ”Några generella undersökningar av förändringar i anmälningsbenägenheten har inte gjorts”
Du nämner våldtäkter. Hur förklarar man att våldtäktstalen fortsätter öka efter omskrivningen av lagen 2005? Det lade sig inte bara på en högre nivå utan fortsätter öka år för år. Finns länder i Europa som har ändå vidare våldtäktsbegrepp än Sverige.
Tycker att man borde öppna ögonen för andra möjligheter än anmälningsbenägenhet som börjar bli väldigt uttjatat och om man efterforskar lite, verkar vara ett väldigt dåligt underbyggt argument.
Antalet anmälda brott i Sverige minskar. Det finns ingen ökning som du påstår. (Källa: Brå)
Mord är den enda mätaren som går att använda om länder ska jämföras som också den rapport du hänvisade till säger. Sverige ligger lågt. När det gäller egendomsbrott (inbrott, stöld osv) så anmäls över 100% i Sverige. Det beror på att vi har försäkringar. Att det blir över 100% beror på att en viss andel är bedrägerier. I många länder har folk inga försäkringar och anmäler inte stöld alls. Förtroendet för polisen är dessutom ofta lågt i dessa länder vilket minskar anmälningsbenägenheten ännu mer.
(länkar king detta finns i min förra kommentar).
Huvuddelen av ökningen av antalet anmälda våldtäkter beror på lagändringar. Resten på öka anmälningsbenägenhet. Om antalet anmälda våldtäkter är 4 000. Mörkertalet 90%, dvs de 4 000 motsvarar 10% av antalet verkliga våldtäkter så skulle en minskning av mörkertalet med en procent ge en ökning av antalet anmälningar med 10% (400 stycken). En mycket liten minskning av mörkertal ger alltså en mycket stor ökning av antalet anmälningar om mörkertalet är stort. Det är en förklaring som all forskning visar. Det är inte alls dåligt underbyggt som du kan se. Utan helt enkelt sanningen.
Men nu blir det off-topic och diskussionen måsta avslutas. Fortsätt den gärna på nåt av de inlägg som berör frågan.
Om du citerar eller påstår något som ska var fakta måste du ange källa.
Läs mer:
http://www.zaramis.nu/blog/2011/06/13/ny-valdtaktslag-fangar-upp-fler-brott-mot-barn/
http://www.zaramis.nu/blog/2011/02/22/assangefallet-och-svensk-valdtaktslagstiftning/
http://www.zaramis.nu/blog/2011/02/13/myten-om-den-standigt-okande-brottsligheten/
http://www.zaramis.nu/blog/2010/08/26/ingen-okning-av-antalet-valdtakter/
http://www.zaramis.nu/blog/2010/08/13/lagandringar-huvudorsak-till-fler-valdtaktsanmalningar/
http://www.zaramis.nu/blog/2010/08/04/okning-av-anmalda-brott-betyder-inte-en-okning-av-antalet-brott/
http://www.zaramis.nu/blog/2009/04/28/valdtakter-och-sveriges-vardelosa-journalister/
http://www.zaramis.nu/blog/2009/04/27/nej-sverige-har-inte-flest-valdtakter/