Falska terroristlarmet 2010 – oansvarigt agerande av polisen

Gripandet av 4 palestinier på ett brutalt sätt förra året föranleddes huvudsakligen av ett mycket förvirrat vittnesmål från en enda person. Detta vittnesmål var dock enligt polisen inte det enda som föranledde insatsen. Det ska också ha funnits hemlig underrrättelseinformation. Något som sannolikt tyder på att en eller fler av de gripna personerna har varit avlyssnade av Säpo. Något som visar att det inte är några egentliga problem för Säpo att avlyssna vem som helst bara de vill. Det är för mig uppenbart att Säpo inte behöver ha nya möjligheter att avlyssna folk. Det avlyssnas och bevakas redan alltför många.

Alla fria gripna var oskyldiga till brott och släpptes snart av polisen. En av dem skulle dessutom aldrig ha gripits utan enbart hörts som vittne. Ingripandet mot de 4 oskyldiga männen var brutalt och deras familjer, fruar och barn, utsattes för traumatiserande upplevelser av polisbrutalitet. Oavsett om polisen hade mer indicier på brott än vad det förvirrade vittnet uppger så fanns det uppenbarligen inget egentligt underlag för att hävda att Nordstan var bombhotat eller för att gripa de 4 männen. Polischefen Ingmar Johanssons debattartikel i GP förändrar inget därvidlag. Männen var oskyldiga och det begicks en rad övergrepp mot dem.

Att som Ingmar Johansson gör i debattartikeln, försöka antyda att polisen avvärjde ett planerat bombdåd är dessutom lögn och förbannad dikt. Det fanns inget bombhot. Hela insatsen var en kostbar meningslöshet. Polisen skrämde i onödan upp en massa människor, man grep oskyldiga och begick övergrepp mot dem och deras familjer. Det hela var helt oansvarigt i motsats till vad Johansson hävdar. Det finns inget försvar för polisen agerande och Ingmar Johansson gör polisen en björntjänst genom sin debattartikel som är full med lögner, insinuationer och rena påhitt.

Fallet med de 4 männen av palestinskt ursprung är dessutom bara ett av tre fall de senaste åren där säkerhetspolisen i Göteborg förivrat sig och där polisen gjort mycket tveksamma ingripanden mot vad de hävdar har varit misstänkt terrorism. Ett annat sådant fall var åtalet mot några män med somaliskt ursprung för att de varit i Somalia i läger drivna av Al Shabaab. Männen frikändes och är oskyldiga till brott. Just nu sitter tre unga män häktade för misstankar om mordplaner på Lars Vilks. Detta utan att några som helst egentliga bevis finns. Från början var männen gripna som misstänkta för att ha planerat ett terrordåd. Misstankar helt tagna ur luften uppenbarligen för de skrevs av nästan omedelbart.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements