Tullen: Inget ohämmat inflöde av vapen

Tullverket har just publicerat sin statistik över hur mycket de beslagtog förra året. Där konstatera att det troligen inte alls forsar in några mängder med vapen i Sverige:

Men Therese Mattsson pekar på att vapen är funktionsdugliga i många år, och därmed inte omsätts på samma sätt som narkotika. Det tyder på att vapensmugglingen ändå är rätt begränsad och att vapnen i stor utsträckning redan finns i Sverige, enligt Mattsson.

– Hade det varit ett stort inflöde av vapen, då hade vi upptäckt det.

Under 2011 gjorde Tullverket beslag av totalt 38 vapen, jämfört med 29 året dessförinnan. Inte direkt en massa vapen. Generellt sett gör Tullverket fler vapenbeslag i postflödet och i samband med husrannsakningar än vid de fysiska gränskontrollerna i resandeflödet. Sedan i somras har Tullverket tillsammans med Rikspolisstyrelsen ett regeringsuppdrag i syfte att kartlägga införseln av illegala vapen till Sverige så att insatser mot olaga vapeninnehav och andra vapenbrott kan bli effektivare.

Det flödar alltså med stor sannolikhet inte på något sätt ohämmat in vapen i Sverige som  GP hävdar att polisen i Göteborg hävdar:

Under 2011 beslagtogs 163 illegala vapen i Västra Götaland, något färre än 2010 då antalet var 178.

– Antalet pistoler, revolvrar och automatvapen ökar, medan kul- och hagelvapen minskar. Det är inte stulna jaktvapen som används vid skjutningar mellan kriminella gäng. De använder vapen som förts in illegalt i landet. Vi har et jättestort fokus på vapen eftersom det är en vital beståndsdel i de kriminella gruppernas verksamhet, säger Sven Alhbin.

Son synes hävdar polisen alltså inte alls att det ohämmat strömmar in vapen i Sverige från utlandet. Utan det är GP:s rubriksättare och ingressförfattare som fått fnatt. Antalet vapen som polisen beslagtagit har istället minskat under 2011 jämfört med 2010. Inte heller kan man under senare år se en markant höjning av antalet brott med skjutvapen. Problemet överdrivs helt enkelt.

Det finns emellertid ingen anledning till att narkotikabrott ska straffas hårdare än vapen brott. Alltså bör lagarna ses över och straffen för narkotikabrott kanske sänkas något medan straffen för vapenbrott kan höjas. Kanske behöver inte ens lagarna ändras utan det enda som kanske behöver ändras är rättspraxis. Att höja straffen för vapen på skola verkar också vara en ren onödighet, ett slag i luften. Meningslöst. Det är ju inte direkt så att problemet finns i Sverige.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements