Invandrarvänlig bög utmanare i finska presidentvalet

Favorit inför andra omgången i det finska presidentvalet är Sauli Niinistö från Samlingspartiet, Finlands motsvarighet till moderaterna. Att han skulle vara favorit i presidentvalet har varit uppenbart länge. Hans motståndare, de Grönas Pekka Haavisto, är däremot inte lika förväntad i ett land där rasismen och homofobin är starka krafter, invandrarna få och det rasistiska partiet Sannfinländarna nått stora framgångar. Haavisto är nämligen homosexuell och gift med en man från Ecuador. Att han blivit Niinistös motkandidat i presidentvalet andra omgång är inte annat än en pungspark från delar av det finska folket mot Soini och rasisterna i Sannfinländarna.

Sauli Niinistö lär vinna andra omgången då han lär få rösterna från de som röstat på Timo Soini och centerpartiets Väyrynen i första omgången men kanske kan Pekka Haavisto överraska igen. De flesta som röstat på svenska folkpartiets Eva Biaudet, vänsterförbundaren Paavo Arhinmäkis och socialdemokraten Lipponen förväntas rösta på Haavisto i andra omgången. Oavsett vem som vinner av de två kvarvarande presidentkandidaterna blir det första gången på 30 år som Finland inte har en socialdemokratisk president. Kris för socialdemokraterna också i Finland alltså. Även Niinistö är invandrarvänlig och bägge kandidaterna är EU-vänliga. Inget för sannfinländarnas stödtrupper att hämta hos någon av dem alltså.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
  • Silly Strypare

    Nåja, socialdemokraterna i Finland har aldrig varit lika dominerande som i Sverige. 

    Soini har för övrigt uppgett sig föredra Haavisto framför Niinistö, eftersom Haavisto är tolerant på riktigt, d.v.s. öppnat för samarbete med Sannfinländarna.