Protesterar kungahuset mot Israel?

Enligt en del uttolkare (kunglologer?, ofta kallade hovexperter) av vad det svenska kungahuset vill så har Victoria (och Daniel) valt namnet Estelle på sin dotter som en slags protest mot Israel. Detta då Israel lät mörda Folke Bernadotte som verkade som medlare i konflikten Israel-Palestina:

Alla blev förvånade över detta namn – Estelle. Så har ingen svensk prinsessa i historien hetat. Men en Estelle Bernadotte har funnits förut. Hon var gift med Folke Bernadotte, som var kung Carl Gustafs gudfar. Folke Bernadotte mördades i Jerusalem 1948 på FN-uppdrag. Det finns många ouppklarade omständigheter kring mordet. Ingen har ställts till ansvar för det, trots att det ganska snart blev väl känt vilka som låg bakom. En av dem hette Yitzak Shamir och blev senare Israels premiärminister.

Svenska myndigheter och den svenska opinionen var mycket missnöjda med hur israelerna skötte mordspaningarna. Regeringen lät till och med en diplomat besöka Tel Aviv och framföra misstankar om att israeliska regeringen hade ett finger med i spelet.  Men efter diverse diplomatiska turer sopades alla misstankar om smutsigt spel under mattan och mordet på Folke Bernadotte glömdes bort.
Att döpa den lilla sessan till Estelle är en politisk markering från kungahuset. Det är känt att kungen och drottningen är missnöjda med hur svenska myndigheter har skött fallet Folke Bernadotte. Kungaparet har aldrig besökt Israel. Den israeliska regeringen lovade högtidligt en gång i tiden att fortsätta spaningarna efter mördarna, men ingenting hände, trots att gärningsmännen några årtionden senare framträdde helt öppet och erkände vad de gjort. Och svenska regeringar har efter 1950, när fallet begravdes, aldrig frågat hur det gick med efterspaningarna.

Det ä som jag set fullt möjligt att detta är en faktor som påverkat namnvalet, men kanske är personliga skäl viktigare. Victoria som liten kanske gillade Estelle Bernadotte och därav namnvalet.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, 2, 3, 4, 5, SVD1, 2, 3, 4, 5, GP1, 2, 3, 4, 5SVT1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
  • Mer än så. En annan av Folke Bernadottes mördare blev sedmera livvakt åt Israels förste premiärminister, David Ben-Gurion. Dessutom kunde mördarna inför en skrattande och applåderande publik sitta i israelisk TV och berätta om hur de planerat mordet.

  •  På min blogg skrev jag om Estelle igår där jag lade in en länk till Svreiges Radios arkiv  som nämner Citat”  När Shimon Peres skakade hand med kung Carl XVI Gustaf hälsade den svenske kungen honom med orden: Låt oss inte glömma att Olof Palme var den andre svenske medlaren i Mellanöstern som föll offer för en mördares kulor. ”Incidenten rapporterades i den israeliska dagstidningen Jerusalem Post, men har inte uppmärksammats i svensk press.”
    Lyssna till avslutningen orden av drottning Silvia säger det mesta.
    http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2012/02/estelle-bernadotte-fodd-manville-vem.html

  • Pang_bom

    Jag har en annan gissning ang. namnvalet.

  • Pingback: Dags för republik! | Internationalens ledarblogg()