Dagen innan årsdagen av att de syriska massprotesternas startade släpper Amnesty International rapporten I wanted to die – Syria’s torture survivors speak out. Rapporten bygger på vittnesmål och avslöjar 31 olika metoder av tortyr och misshandel utförda av säkerhetsstyrkor, armén och andra regeringstrogna väpnade grupper.
– Erfarenheterna för dem som gripits de senaste året liknar på många sätt det som fängslade personer upplevde under den förre presidenten Hafez al-Assads tid. Nämligen, en mardrömslik värld av systematisk tortyr. De vittnesuppgifter vi har fått ger en skrämmande inblick i ett system av fängslanden och förhörsmetoder som, ett år efter protesternas start, enbart verkar syfta till att bryta ned, förnedra och skrämma offren till tystnad,säger Ann Harrison, biträdande chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.
Tortyr
Amnesty International uppger att tortyr och misshandel av gripna personer ofta följer samma mönster. Offer har berättat hur misshandeln startade direkt. Många misshandlades grovt med påkar, gevärskolvar, piskor, tvinnade elkablar och knytnävar. Nyanlända fångar har också tvingats klä av sig i bara underkläder och hållits utomhus i upp till 24 timmar.
Förhörsmetoder
Vittnen uppger att det ofta är i samband med förhör som de gripna utsätts för våld. Flera överlevande har berättat om sina erfarenheter av ”dulab-däcket”. En metod där offren tvingas in i ett bildäck för att sedan hängas upp och misshandlas med påkar. Det har också rapporterats om en ökad användning av ”shabeh”, den metod där offren hängs upp i en krok eller dörrpost några centimeter från golvet och sedan misshandlas.
Den 18-årige studenten Karim har berättat för Amnesty International hur förhörsledare med hjälp av en tång avlägsnat hud från hans ben, händelserna ska ha utspelat sig i december 2011 på en flygbas i staden Dera’a.
Tortyr med elchocker förefaller också användas i stor utsträckning, exempelvis genom ”elektriska stolen” eller genom stötar med elbatonger.
Det har även rapporterats om sexuella övergrepp. En fånge har berättat för Amnesty International hur han tvingats se på när fängelsepersonal våldtog en annan fånge.
Brott mot mänskligheten
Amnesty International menar att vittnesmålen om tortyr stärker de tidigare bevisen om brott mot mänskligheten i Syrien och har vid upprepade tillfällen krävt att situationen i Syrien ska hänföras till åklagare vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC).
Än så länge har dessa krav inte uppfyllts på grund av politiska hinder då Ryssland och Kina vid två tillfällen blockerat resolutioner från FN:s säkerhetsråd, vilket lett till försvagade överenskommelser som inte hänvisar fallet till ICC.
Bakgrund
Amnesty International har intervjuat ett stort antal personer som lyckats fly till Jordanien, inklusive 25 personer som uppger att de torterats eller misshandlats innan de lyckades fly över gränsen.
Svensson/Amnesty
Intressant?
Bloggat: K & Å,
Borgarmedia: DN1, 2, 3, SVT, SVD, SR, GP1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om Syrien, Assad, Tortyr, Amnesty International, Övergrepp, Våld, Syrien, Brott, Politik, Samhälle
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.