Popcorn – nyttigare än man kan tro

I alla fall enligt en del US-amerikanska forskare och SVT:

– Popcornskal förtjänar mer respekt, säger Joe Vinson, kemist vid universitetet i Scranton, Pennsylvania.

Joe Vinson har gjort det till något av sin specialitet att noggrant analysera innehållet i vanliga livsmedel som choklad, nötter och kaffe. Och senast i raden är alltså popcorn, ett tilltugg som visar sig vara fullt av en särskild typ av antioxidanter, så kallade polyfenoler. Antioxidanter skyddar bland annat mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Popcorn har till och med högre halter polyfenoler än frukt och grönsaker. Detta beror på att popcornen har en låg vattenhalt, omkring 4 procent vatten, jämfört med frukt, som kan innehålla runt 90 procent vatten. Antioxidanterna blir därför mer koncentrerade i popcornen.

Fast ärligt sagt verkar var en sanning med modifikation. För är popcornen poppade med massor av fett och salt så är nyttigheten av popcorn mycket begränsad. Undersökningen gjordes på popcorn som poppats med hjälp av varmluft.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Advertisements
  • Kan inte tänka mig att det gör jättemycket om man poppar popcorn i lite olja och äter hemma om man begränsar sitt saltande också (vissa överdriver ju å det grovaste med salt överlag så) men biopopcorn går nog definitivt bort från nyttigheterna iaf. med tanke på att allt annat skit slår ut det som är bra liksom. 😛

    Intressant det där med antioxidanterna dock. Ofta tänker man ju bara att det är typ… luft med konsistens och salt man stoppar i sig. Totalt meningslöst näringsmässigt men gott.