Identitet slår klass

Boktips
Trubbel i paradiset
Kajsa Ekholm Friedman
Carlssons

Identitet slår klass

Hawaii blir väl snart som Kanarieöarna. Men för vanliga turister som landar i Honolulu är Trubbel i paradiset – Hawaiianernas återkomst alltför specialiserad. Det är en bok för den samhällsintresserade som vill lära sig mer om den (som det verkar) stora globala övergången från socialistisk klasskamp till etnisk identitetspolitik.

Detta konkretiseras med renässansen för det hawaiianska folket. Ett ursprungsfolk som vaknat upp och ifrågasätter såväl sitt utstakade försvinnande i den raslig-kulturella smältdegeln, som den mångkulturalistiska ideologin som reducerar dem till en minoritet bland andra i sitt eget land. Kajsa Ekholm Friedman sympatiserar klart med hawaiianerna och gör politiskt uppseendeväckande jämförelser med Sverige och världen.

Boken är lång och full av detaljerade stickspår. Jag saknar också en sammanfattande konklusion av den etniska kampen på den söderhavska ögruppen. Men författarens tankar är spännande och nyskapande. Bland annat menar hon att det ligger i samhällsbyggandets väsen att vi homogeniserar varandra. Genom att göra oss lika bygger vi social tillit och trygghet.

Hans Norebrink 

Läs mer: HD, GP,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements