Det finns ett rovdjur i Sverige som är farligt

Farlig för människor alltså. Det finns omkring 3 000 individer av detta djur som också är det överlägset största rovdjuret i Sverige. Det är också det enda rovdjur som regelbundet dödar människor i Sverige och det enda rovdjur som angripit människor i modern tid i Sverige. Trots detta finns det inget besinningslöst hat mot detta rovdjur från jägares och andra sida.

Jag talar förstås om björn, om brunbjörn. Ett djur som inte all är hatat, men däremot farligt. Vargen som i modern tid aldrig angripit en människa är däremot mycket hatat, det handlar nästan om en slags patologiskt hat som en del svenska jägare ägnar. Det hela illustrerar varghatet ologiska och totalt verklighetsfrämmande karaktär.

Sen ska man komma ihåg att det främst är för jägare björn är farlig. När björn angriper människor är det nästan alltid i självförsvar och oftast efter att björnen blivit skadad eller skadskjuten på något sätt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • chrillor

  Du kan väl på fullaste  allvar inte påstå eller ens tycka att björnen dödar människor regelbundet???? Det är på 104 år 2 personer i Sverige som blivit dödade av björn. Kallar du det regelbundet?
  Sen har du delvis fel i det du skriver att björnen oftast anfaller i självförsvar. Det stämmer däremot att jägare är de som oftast blir anfallna. Oftast blir björnen provocerad av en hund, och när den tillslut får nog av hunden och går till angrepp mot den så flyr hunden tillbaka till sin ägare, vilket leder till att björnen anfaller mot människan när den egentligen är hunden som den är ute efter.

 • Du har skumma reflektioner runt vargen. Vem när ett patologiskt varghat??? som viltvårdare, jägare mm har jag faktiskt aldrig mött någon. Det enda jag mött är ett hysteriskt skrikande om att ”vi” är varghatare. Tråkigt.

  /*borttagen länk*/ #AS

  Att vargen inte dödat människor i modern tid i Sverige har annars en rimlig förklaring: Den har inte funnits här. Av det kan man inte dra mer långtgående slutsats än just denna.

  • Du har aldrig sett jägare kräva att alla vargar ska utrotas, hävda åsikten att man ska lägga ut förgiftat kött till dem och du har förstås aldrig hört talas om olaglig jakt. Ärligt sagt. På nåt sätt känns du inte riktigt trovärdig.
   Det finns ett känt fall av att varg dödat människor i modern tid i Sverige. Det var en tam varg. Varg fanns i Sverige fram till 1950-talet. De sista i Norrbotten försvann på 1970-talet. I samma veva så återkom vargen i Värmland men det var ingen som uppmärksammade det då.

 • Eftersom jag väl känner förhållanden för både viltvårdare och småbrukare så undrar jag över vilka källor du använder när du demoniserar över 600 000 människor i vårt land (vilket givetvis inbegriper en och annan stolle, som hos alla ”grupper”).

  Eller handlar det om fördomar? Mot vilken annan ”grupp” tillåts detta inom ”vänstern”?

  • Jag inte känner du då 600 000 människor. Men jag kan referera till kommentarer på vargartiklar på min blogg och till en debattartikel i DN tror jag det var liksom åtskilliga skriverier på Jägarnas Riksförbunds hemsida och på hemsidor som drivs av uppenbara varghatare (jag länkar inte till den typen av ovederhäftiga sidor, så du får själv leta upp dem). Att flertalet jägare skulle vara såna hävdar jag inte och har aldrig hävdat.