Idiotisk aktion mot polisen på HBTQ-festival

Några poliser föreläste på HBTQ-festivalen i Göteborg. Ett 20-tal aktivister protesterade mot detta och avbröt poliserna. I protest mot polisers våld mot homosexuella. Ärligt sagt så är inte polisers övergrepp och våld mot homosexuella ett större problem i vårt land. Det är löjligt att påstå det. Inte heller polisernas utvisning av människor som Migrationsverket beslutat ska utvisas att betrakta som enskilda polisers fel. De poliser som föreläste på HBTQ-festivalen är alltså inte personligen skyldiga till vad Migrationsverket och Polisen som organisationer gör. Ännu mindre handlar det om våld och övergrepp mot homosexuella även om en del utvisade kanske är homosexuella.

Poliserna kunde aldrig hålla sin föreläsning och mötet upplöstes. Dagen efter, dvs igår, greps flera av de som stört mötet. Det tycker jag var helt onödigt och en löjlig handling av polisen. Jag kan förstås att de blev förbannade över hur mötesdeltagarna to emot dem, men det finns absolut ingen anledning att gripa folk för det. Även om det formellt begicks ett brott.

Tassos Staffilidis, ansvarig för HBTQ-festivalen, är orolig för att poliser som går med i Pride-paraden idag ska angripas av samma grupp aktivister. Om det sker är det ännu dummare än mötesstörningen. De poliser som går med i Pride-paraden är ju faktiskt med all sannolikhet homosexuella själva.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 •  Idioter utför idiotiska aktioner. Hoppas dessa HBTQ-individer inte går omkring och är ledsna för att ingen tar deras ”kamp” på allvar.
  För de kan rimligtvis inte tro att det där ökar förståelsen eller toleransen för HBTQare? Om jag inte visste bättre så skulle jag tro att det där var en massa homofober under cover.

  • Jag tycker iofs inte att de som protesterar beter sig speciellt illa. Men jag tycker att aktionen är totalt missriktad och därför idiotisk. Polisen överreagerar också tycker jag, men min grundinställning är att aktionen inte borde genomförts eller planerats. Polisen var inbjuden av arrangörerna till HBTQ-festivalen och de flesta på festivalen har säkert inget emot det.

 • ”De poliser som föreläste på HBTQ-festivalen är alltså inte personligen
  skyldiga till vad Migrationsverket och Polisen som organisationer gör.
  Ännu mindre handlar det om våld och övergrepp mot homosexuella även om
  en del utvisade kanske är homosexuella.”

  Du verkar inte alls ha koll på vad du skriver om.
  Poliserna var på platsen som representanter för Polisen som organisation. Protesten kan därav antas ha riktats mot just polisen som organisation och inte som privatpersoner.

  Att de som utvisas är HBTQ-personer är relevant då det är med den grunden de söker asyl om de kommer från länder där de hotas till livet på grund av just detta. Om dessa omständigheter ignoreras då är detta ett direkt våld mot dem i egenskap av HBTQ-personer.

  Vidare är HBTQ inte lika med homosexuell.

  • Mrcrazybananas

   Jag brukar faktiskt vara tvärt emot vad den här mannen skriver på sin blogg, (är SD väljare) men han har ju helt rätt i vad han säger för en gångs skull. Dessa ”aktivister” vill hjälpa h/b/t personer genom att förstöra ett möte, där polisen informerar om hur man agerar och motverkar homo hat och diskriminering i Sverige. Snacka om att skjuta sig i foten.

  • Jag har nog bättre koll på saker och ting än vad tror. Jag har ägnat de senaste tio åren åt att studera och kritisera den svenska polisen. Detta efter att jag bivit utsatt för ett betydligt värre polisövergrepp än de flesta i Sverige (inklusive homosexuella) nånsin kommer att uppleva.

   Jag tycker inte protesten var relevant, jag tycker den var missriktad, jag tycker den var misslyckad och motverkade sitt syfte. En dålig taktik och ett dåligt taktiskt val helt enkelt. Kort uttryckt: Idiotisk.

   Vi har uppenbarligen olika åsikt om det och så får det kanske fortsätta att vara.

   Säger du det du? Att HBTQ Inte är lika med homosexuell. Du tror inte jag vet det? Lite underskattning där kanske. Sånt är aldrig bra.

 • ErikXV

  Även om du och jag står långt ifrån varandra politiskt så är din blogg läsvärd. Jag läser den ofta.

  Men…
  ”[P]olisernas utvisning av människor som Migrationsverket beslutat ska utvisas”, polisen lämnar handräckning men det är väl inte polisen som står för utvisningen?

  Sedan är din upplevelse på Schillerska säkerligen obehaglig. Jag befann mig på ”andra sidan” under kravallerna och det var rejält obehagligt där också. Att se hur alla dessa aktivister slår sönder min stad, ja min och alla göteborgares stad, och sedan har mage att skylla på polisen (”polisen tvingade mig att kasta gatsten, slangbomber och krossa skyltfönster”) gör mig fortfarande spyfärdig och ilsken. De flesta göteborgare jag känner resonerar likadant.

  Min uppfattning är att kravallerna aldrig hade inträffat om alla demonstranter skött sig, vilket den övervägande delen gjorde, men man misslyckades med att hålla kravallturisterna i schack. De kom dit med ett syfte: att bråka och förstöra. De lyckades.

  • Vi ska egentligen inte diskutera Göteborg 2001 här. Men kort: Jag har aldrig mött nån fiendskap mot de aktiva under Göteborg 2001 i Göteborg så du har nog fel på den punkten. Däremot i andra delar av landet.

   Polisen och vi aktivister liksom statens utredning är överens om att det i huvudsak var polisen som orsakade problemen. Därför har polisen förändrat sitt sätt att arbeta. Något som lett till attinga kravaller av den typen ägt rum sen dess. (innan dess var det kravaller av samma typ 2-3 ggr per årtionde). Jag har varit delaktig i detta arbete med att förändra den svenska polisen så jag vet vad jag pratar om i detta fall. Jag föreläser för poliser, jag arbetar i demonstrationer på gatan och jag har skrivit spaltkilometer om frågan. Jag vet mer än nån annan i hela världen om vad som hände i Göteborg år 2001, vem som gjorde vad och varför. Accepterar man inte min version av händelserna då så har man sannolikt fel.

   Nåt sånt som kravallturister existerar inte. Jag är med på de flesta stora demonstrationer i Europa och påståendet saknar verklighetsunderlag. Men aggressiva och besvärliga demonstranter existerar förstås. Det demonstrationsarrangörers ansvar att hantera de problem som uppstår.

   Jag tillåter ingen fortsatt diskussion om detta i samband med detta inlägg utan de kommentarerna får skrivas på inläggen om Göteborg 2001 (ett kort svar från Erik kan jag tänka mig att godkänna).

  • Poliserna är de som genomför utvisning i praktiken även om det kallas handräckning. Du lär ju inte se nån från Migrationsverket lyfta bort aktivister eller sätta handklovar på folk som ska utvisas.

 • Pa_Z

  I de isolerade diskursernas värld är allting svart eller vitt. Det gör tyvärr att grupper med i grunden vettigt budskap gör sig omöjliga för den stora massan genom att gå för långt i sina åsikter och sitt handlande. Varken migrationsverkets utvisningar av asylsökanden eller polisens arbete i stort är så  enkla frågor att de gör sig i rätt eller fel diskussioner. Men jag kan tänka mig att polisen i många avseenden är en bra fiende. En gemensam motståndare enar ju en grupp.

  • Vänterns grundläggande analys och syn på polisen är ju att polisen är maktens förlängd arm, maktens våldsapparat. Det ingår också i polisen uppgift att försvara det existerande samhället, Status quo, om man vill. Det innebär ju att Polisen som organisation per automatik blir en politisk fiende till vänstern. Men det innebär ju inte att man alltid måste vara mot polisen eller att man måste bortse från att den också behövs. Och det innebär ju inte alla enskilda polismän därmed är vänsterns fiende eller fiender till förändringar.

   • Pa_Z

    Är polisen vänsterns fiende om det är ett vänsterparti som har regeringsställning? 😉

    Såg och lyssnade på inspelningen från den avbrutna föreläsningen. Det var i mitt tycke inte särskilt genomtänkta eller välproblematiserade synpunkter som fördes fram. I grunden ville aktivisterna att polisen inte skulle finnas någonstans i samhället för då känner de sig otrygga. Det handlade alltså inte bara om utvisningar utan om allting. Personligen har jag aldrig tidigare haft en arbetsplats med så många öppet homosexuella, men turligt nog har väl den facistiska polisutbildningen fått dem att hata sig själva och alla av HBTQ-läggning… Det är väl ren tur att jag inte går omkring och misshandlar homosexuella oprovocerat.

    Dagen efter känns väl inte så nödvändig. Å andra sidan så är aktivisterna ute efter konfrontation. Allting de gör syftar till konfrontation. De är inte precis öppna för konversation.

    Inspelningen från föreläsningen och dagen efter(bortse från rubriken som inte är helt smakfull): http://www.youtube.com/watch?v=PgqxgRvj0Oc  Sist i inspelningen kom också ”facist”kommentaren och den helt logiska förklaringen till densamma.

    • Ironi funkar dåligt på nätet så var försiktig med det. Men det är ju en idiotisk tanke att det inte skulle finnas några poliser alls. Jag skulle inte våga vistas på Avenyn en kväll i ens 5 minuter i det läget. Dessutom skulle det ju innebär att alla var tvungna att beväpna sig för att kunna skydda sig själva. Ett primitivt samhälle som inte jag vill ha i alla fall.

 • Pingback: Tobias Brandel blandar ihop korten om Pride-festivalen | Svensson()