Kortedala-målet – en andra kommentar

Två ungdomar döms för grov misshandel av en 61-årig man på Kortedala Torg. Påföljden för ungdomarna har bestämts till ungdomsvård med ungdomskontrakt och ungdomstjänst.

Två ungdomar, 15 respektive 16 år, åtalades för att tillsammans ha tilldelat en 61-årig man ett flertal slag och sparkar mot huvud och kropp med svåra skador som följd. Ungdomarna menade att de handlade i nödvärn för att freda sig mot mannens angrepp och att mannens skador uppkom genom att han föll i en fontän.

Tingsrätten har ansett att det är bevisat att det är ungdomarna som tillsammans har vållat mannens skador och att det inte har varit någon nödvärnssituation. Enligt tingsrättens bedömning ska endast 15-åringen dömas för den spark som enligt flera vittnen avslutade misshandeln.

Ungdomarna har dömts för grov misshandel eftersom gärningen var livsfarlig, mannen tillfogats svår kroppsskada och ungdomarna visat särskild hänsynslöshet och råhet. Straffet för en vuxen person skulle ha blivit två och ett halvt år respektive ett och ett halvt års fängelse.

Ungdomarnas ålder ska beaktas när straffet bestäms och det finns särskilda ungdomspåföljder som ska användas i första hand, förklarar Anna Lantz som var ordförande vid förhandlingen. I detta fall döms ungdomarna till ungdomsvård som ordnas av socialtjänsten och ungdomstjänst.

Ungdomarna ska betala skadestånd till mannen med cirka 130 000 kr.

Ovanstående är ett pressmeddelande från Domstolsverket. Min kommentar till domen publicerade jag igår. På den fick jag en lång rada rasistiska kommentarer som jag tog bort. Dess avar ofta parade med personangrepp och kommentarer som visade att kommentatorerna inte ens läst mitt inlägg. I ett fåtal fall fanns också direkta hot av mindre allvarlig art. Jag beslutade därför att stänga av kommentarsfunktionen inför natten.

Några saker som förekommer i kommentarer jag godkänt och som förekom i en del kommentar jag inte släppt igenom ska jag kommentera här.

Min inställning i frågan har inget med godhet att göra, jag känner ingen sympati för de dömda, bara för Carl-Erik Cedvander.  Jag anser att killarna burit sig åt som svin, men anser inte att de är svin.

Jag tror inte på straff som en bra metod att skapa ett bättre samhälle eller bättre människor men anser att det kan behövas ändå, exempelvis i preventivt syfte för samhället och samhällsmedborgare. Det senare berör dock bara en mindre del av alla brottslingar. Såna som Anders Eklund och Thomas Quick.

Större delen av alla brott begås av unga män. De flesta av dem kommer inte att vara brottslingar senare i livet. Störst risk för att fortsätta vara brottsling är det om man döms till ett hårt straff med vistelse i fängelse. Ur samhället synpunkt är det därför mindre smart att döma ungdomar till hårda straff och fängelse. Det kan ha motsatt effekt. Man skapar en yrkeskriminell. Detta har domstolen nu undvikit genom att ge de dömda pojkarna vård och ungdomstjänst som straff. På det sättet minimerar samhället kostnaderna för de ungas brott, men dömer dem till ett straff som med tanke på deras ålder är rimligt och vettigt. Min inställning har alltså ingen med godhet att göra. Den har med effektivitet och kostnad att göra. Fängelse är ineffektivt och dyrt.

Carl-Erik Cedvanders liv har blivit förstört kan man nog säga. Till en viss del i alla fall då han förlorat minnen.  Men det finns ingen anledning att bara för den skull förstöra ytterligare ett par människors liv.

Kort sagt, straffet är bra för killarna, bra för samhället och bra för alla samhällsmedborgare.

Till slut, killarna är inte invandrare utan födda i Sverige. De har bott här hela sitt liv, växt upp här. I den enes fall kan det till och med vara så att föräldrarna är födda och uppvuxna i Sverige. I vilket fall som helst handlar det inte om några invandrare, även om den enes föräldrar är från Syrien och den andres eventuellt från Turkiet. Om de är svenska medborgare vet jag inte.

Intressant?

I media: GP1, 2DN1, SVD1, 2, SR1, 2, DJ,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Utdrag från GP idag. 
  Carl-Eric: Vad hade hänt om jag dött?
  – Om jag dött på Sahlgrenska, vad hade de fått då? Två timmar till kanske, en vecka. Så kommenterade Carl-Eric Cedvander misshandelsdomen då han i går eftermiddag var på väg ut för att rasta sin hund.

  • Och? Det innebär ingen förändring i mitt resonemang. Han vet inte vad han pratar om helt enkelt. Läs också min uppföljning på detta inlägg: http://blog.zaramis.se/2012/09/19/kortedala-malet-en-andra-kommentar/

   • Förstår din inställning till brott och straff. Helst ska väl brottslingar gå helt fria. Fråga ungdomar i din närhet vad de tycker om detta. Själv har jag tre pojkar som tycker detta straff de fick är mer en belöning än straff.

 • Pingback: SOCIALISTISKA PARTIET: Domen i Kortedala-målet för hård! « Sweden Confidential()

 • Om ni inte följer kommentarsreglerna så kommer ert inlägg inte med.

  http://blog.zaramis.se/kommentarsregler/

  1. Anonyma kommentarer accepteras inte. Det innebär att felaktiga mejladresser inte heller är okej.2. Osakliga personangrepp samt rena provokationer är inte tillåtet.3. Rasistiska, sexistiska, islamofoba, homofoba, antisemitiska eller på annat sätt stötande kommentarer är inte tillåtna.4. Länkar till sidor med ovanstående innehåll samt till fascistiska, nazistiska eller religiöst fundamentalistiska hemsidor tillåts inte.5. Uppmaningar till stöd för något av det som nämns i punkt 3 eller 4 eller till någon organisation som är att anse som rasistisk, sexistisk, islamofob, homofob, antisemitisk, fascistisk, nazistisk eller religiöst fundamentalistisk tillåts inte.6. Rena reklamlänkar för hemsidor, bloggar eller annat tillåts inte.7. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter är inte tillåtet.8. Off-topickommentarer raderas liksom one-liners och andra typer av kommentarer som inte tillför nåt.9. Personliga hälsningar etc och meningslösheter raderas.10. Kommentarsfältet är till för kommentarer, inte långa artiklar. Såna får skrivas på egen blogg eller i nån tidning.11. Man måste följa god nätetikett.12. Påstå inte att jag tycker något som inte står i inlägget. En sådan kommentar godkänns inte.

  Följer ni länken finns det också en text som förklarar vissa sker mer i detalj. Det här är min blogg, jag har det juridisk ansvaret för vad som publiceras och jag bestämmer över vem, vilka och vad som får skrivas. Även i kommentarer.

 • Pingback: Kortedalamålet snurrar vidare - två åtalade för mened | Svensson()