Moderaternas lösning på bostadsbristen – folk får bo i husvagnar

Den moderatledda regeringen i Sverige har genom sin politik sett till att det finns en enorm bostadsbrist i Sverige. Borttagna räntesubventioner för byggande av hyresrätter satte stopp för byggandet av hyresrätter och därmed var det slutgiltigt kört för bostadsbyggandet. Det upphörde nästan, byggandet av hyresrätter upphörde och byggandet av bostadsrätter och villor minskade. Bostadsrätterna är dessutom i allmänhet så dyra att det inte är nåt för unga och vanligt folk. Villor likaså. Bostadsbristen har inte heller gjort bostäderna billigare.

Lokalt i Göteborg skulle man med start imorgon kunna bygga många tusen lägenheter längs med Mölndalsvägen. Där finns hur många tomma tomter som helst. Fördelen med att bygga där är att infrastrukturen i forma av vägar, vatten, avlopp, kollektivtrafik osv redan finns på plats. Det ligger centralt och det finns bra kollektiva kommunikationer till de flesta större områden med arbetsplatser i Göteborg. Vad som behövs är politisk vilja att ändra planer, subventionerat byggande och mindre fasta regler när det gäller den standard som nya lägenheter måste ha för att underlätta bygget av små lägenheter.

Men moderaterna i Göteborg vill lösa allt provisoriskt. På US-amerikanskt vis. Folk som inte har råd  och/eller möjlighet att skaffa sig en lägenhet på en marknad med få bostäder och många spekulanter ska tvingas bo i husvagnar, på campingplatser, i baracker, byggbyssjor osv. Shantytowns, slum, ska skapas för fattiga studenter och för andra bostadslösa med brist på pengar. Klassamhället tydligggörs. För några permanenta lösningar på hur bostadsbristen ska lösas har inte den borgerliga regeringen eller politikerna i Göteborg. De vill helt enkelt inte lösa problemet som jag ser det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Primorsky

  Amerikanskt vis? Du är medveten om att man utan problem kan få en lgh eller ett rum att hyra i alla amerikanska städer väldigt enkelt. Inkl LA/NY. Men i Sverige är regleringarna (och skatterna) så hårda att folk inte vill investera i bostadshus eller ens har tankar på attt hyra ut. Det svenska samhället och mentaliteten som socialismen gav är uppbyggt på så vis att privatpersoner inte ska kunna tjäna mer pengar än vad staten anser. Senaste jag var i Vancouver hittade vi dussintals hyreslägenheter mitt i stan att välja mellan. Där fins inga 1-års regler eller några bestämmelser för hur mkt man får ta i hyra, marknaden styr det alldeles utmärkt.

  Sen är det väl möjligt att ”alliansen” har förstört än mera, vad vet jag, men som privat investerare i Sverige väljer man inte att bygga ett stort hus och hyra ut lägenheterna eller hyra ut sin köpta lgh på grund av 2 huvudanledningar och det är regleringar och skatter. Det ser nästan likadant ut i övriga norden men märkligt nog hittar man ganska enkelt lätta lgh i många andra storstäder runt om i världen.

  Ska man få folk att hyra ut rum, köpta lgh eller vilja bygga bostadshus med hyreslgh är det självklart att man måste skapa en marknad och en mentalitet där folk får tillåtas tjäna pengar först och främst, och jag kan då inte se att något politiskt parti i Sverige har den ambitionen. För det betyder att politikerna måste släppa på makt.

  • Snälla du. Om man inte har pengar kan man inte få en lägenhet i USA. Precis som i Sverige. Här är det lägenhetsbrist. I USA har fattiga inga pengar. Därför finns det tomma hus och lägenheter i USA

   Slumbostäder i skjul, husvagnar etc och boende på gatan är normalt i USA. Det har delvis en annan orsak än i Sverige. Men det jag jämförde var ju inte orsakerna utan konsekvenserna. Du kanske borde gå en läsförståelsekurs?

 • Om ni vill kommentera. Kommentera det som står. Inte nåt annat. Dessutom faktapåståenden ska beläggas med källa (exempelvis om bostadsmarknaden på andra ställen). Påstå inte heller att jag har skrivit nåt jag inte skrivit. Diskussioner om socialism hit och dit har heller inte med saken att göra.

  http://blog.zaramis.se/kommentarsregler/

 • inrikesministern

  Eller hur! Där slår du verkligen huvudet på spiken. Politikerna har haft all makt i Sverige att bygga fler bostäder överhuvudtaget, men prioriterat bort det fullständigt. Och nu när de blir allt mer uppenbart, så kommer de med floskler om att ”vi ser över alla möjliga förslag som kan vara intressanta” bla bla bla.
  Och varför är stadens politiker så insnöade på att segregera stadens befolkning på alla möjliga plan. Helt galet!