Priset som kungen inte ville dela ut

Alva Snis Sigtryggsson från Fältbiologerna vann jurypriset i Minplanets och WWFs utmaning Årets Miljöhjälte. Hon belönas bland annat för sitt miljöengagemang och arbete med att rädda Ojnareskogen på Gotland. Joel Borg som bidragit till att göra musikfestivalen Way Out West mer klimatsmart blev allmänhetens favorit och vann i klassen Läsarnas miljöhjälte.

Den 18 oktober fick de ta emot diplom från WWF på Ulriksdals slott.

– De visar hur en människas vilja och engagemang kan inspirera andra och verkligen göra skillnad, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.

Juryns motivering lyder: ”Alva Snis Sigtryggsson visar vägen för framtidens generation. När hon inte är ute på Hållbarhetsturné för att få unga att tänka mer medvetet, räddar hon Ojnareskogen på Gotland, läxar upp politiker och beslutsfattare på toppmötet i Rio, eller driver viktiga frågor med Fältbiologerna. Alva är en sann kämpe som genom kampen för Ojnareområdet har visat att hon kan skapa bestående förändring. En modig, genuin och äkta miljöhjälte med tuff attityd, enormt engagemang och en vilja att faktiskt förändra världen”.

Joel Borg, från festivalen Way Out West, fick läsarnas pris. Festivalen drivs med lokalt producerad vind-el och maten är i största möjliga mån kravmärkt och ekologisk.

”Det vi behöver är människor som vågar gå före och ta ställning. Det är precis vad Joel Borg och Way Out West har gjort. De beslutade att Way Out West-festivalen med 27 000 besökare enbart skulle servera vegetarisk mat och stod upp för det även när det började blåsa. Kanske är det början till ett grönare Festivalsverige?” löd nomineringen för Joel.

Årets Miljöhjälte är en utmaning som startades 2010. Syftet är att lyfta fram personer som gör något extra för miljön och kan inspirera andra att bli lite grönare. I september kunde allmänheten nominera sina miljöhjältar på Minplanet och därefter har läsarna kunnat rösta på sin favorit. Den som fick flest röster vann priset Årets Miljöhjälte – Läsarnas val. En jury har sedan valt ut pristagaren i klassen Juryns val.

Svensson/WWF

Intressant?
I media: SVD1, 2, GP, HD1, 2, 3,
Bloggat: Röda Malmö, Högberg,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements