Amazon har anlitat nazistföretag

Amazon anlitade ett företag som heter Hess Security för att bevaka sina packnings- och distributionslokaler i Tyskland där man sammanlagt har omkring 5 000 inhyrda anställda. Utöver det har Amazon omkring 7 700 fast anställda i Tyskland. Bevakningsbolaget ägs och drivs enligt det tyska TV-bolaget ARD av nazister och är uppkallat efter Rudolf Hess. Vakterna har trakasserat utländska arbetare och begått övergrepp:

En anställd, som inte vill gå ut med sitt riktiga namn, förklarar i dokumentären att hon kastades ut från sitt rum, som hon delade med fem andra personer, på grund av att hon torkat sina kläder på ett element. Samtidigt som hon packade sina tillhörigheter, satt vakter i en bil och lyste med helljus för att skrämma henne.

Namnet Hess security anspelar på den tyska nazistpolitikern Rudolf Hess. Enligt dokumentärskaparna är ägaren till Hess security en dömd nazist som rör sig i huligankretsar. Reportageteamet som filmade på ett motell där anställda på Amazon bodde, greps av Hess vakter och beordrades att lämna över sitt filmmaterial. När de vägrade, låstes de in i flera timmar och släpptes först när polisen kom till platsen.

Amazon har meddelat att man inte själva haft kontakter med Hess Security och att man är mot all form av diskriminering och hot. Avslöjandet av nazistföretaget har följt på en artikelserie i Financial Times om usla arbetsvillkor vid Amazons verksamheter i Storbritannien.

Man kan tycka att det är konstigt att Amazon eller vem det nu är som anlitat Hess Security inte reagerar på namnet. Men särskilt konstigt är det inte då det i USA finns ett stort oljebolag som heter just Hess Corp. Namnet har alltså inte nån nazianknytning för en US-amerikan. Oljebolaget har också verksamhet i Storbritannien.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Bernadette Ash

    Det finns säkert många med efternamnet Hess och varianter på Hess i världen, så varför skulle någon reagera på det?  Alla har ju inte ”fanatically search&destroy nazi”-programvaran installerad förstår du.

    • Och? Det var ju vad jag skrev.