Kul om klass och vardag

Äta, sova, döFilmen ”Äta, sova, dö” är underhållande trots att den handlar om monotont fabriksarbete i en landsbygdshåla i Skåne. Jag minns det samhällstillvända 70-talet och ett skämt: ”Här kommer man hem efter en hård arbetsvecka och sjunker ner i tevefåtöljen på fredagskvällen för att se något roligt. Och vad får man se. En dokumentär i svartvitt om de bulgariska lantarbetarnas vardag.”

Så inte i ”Äta, sova dö”, som handlar om uppsägningar på en grönsaksfabrik i Bjuv – fabriken existerar och arbetarna är de som jobbar där, många andra i filmen är amatörskådespelare. Filmen ser humorn i det lilla livet, trots tragiken. Allra roligast är kulturkrocken när de uppsagda arbetarna ska peppas upp av medelklasstjänstemännen på arbetsförmedlingen. Tala om klassperspektiv som krockar!

Hans Norebrink

Mer: Moviezine, Wikipedia, Anagram, DN, AB1, 2, 3SVD1, 2Jojjenito, Små Ting, Frances, SMP, Skanskan1, 2Unni Drougge, GP, SR,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements