Underdoggen till final

Borussia DortmundBorussia Dortmund är på sätt och vis en underdogg. I tyska ligan och ännu mer så i Champions League. Naturligtvis inget dåligt lag och dessutom ett lag med en hyggligt framgångsrik historia. På 1990-talet Tysklands mest framgångsrika lag med flera ligavinster (1995, 1996 och 2002) och vinst i Champions League 1997. Samma år blev klubben också världens bästa klubblag genom att slå brasilianska Cruzeiro i finalen i Intercontinental Cup.

Laget är trots gamla framgångar ändå en underdogg i jämförelse med de andra semifinallagen i Champions League. Real Madrid, Bayern München, Barcelona. Dortmund är ett lag med en liten budget:

De har en tredjedel av Bayerns lönebudget, de är inte i närheten av Real Madrids eller Barcelonas ekonomiska muskler. De är en produkt av en klubb som investerat 30 miljoner per år i sin ungdomsverksamhet och som vågat lita på att Jürgen Klopps idéer ska bära dem tillbaka till toppen.

Dortmund var självklart det lag jag höll på i matchen mot Real Madrid på valborgsmässoafton. Trots att tyskarna spelar i samma färger som ett göteborgslag utan publik. Det var ett tyskt lag mot ett spanskt lag fullt med individuella stjärnor. Den tyska lagmaskinen avgick med totalsegern efter två matcher. En vinst och en förlust. Idag möts Barcelona och Bayern München. Ingen utanför Bayern håller väl antagligen på München-laget men efter 4-0 mot Barcelona hemma så lär tyskarna gå till final i Champions League. Heltysk final alltså.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,